EPCG: Malo je poskupljenje od 7 odsto

Iz EPCG je saopšteno da nijesu uvaženi svi troškovi koje je ta kompanija predala regulatoru u zakonskom roku
0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.12.2011. 20:23h

Odluka Regulatorne agencije za energetiku (RAE) o izmjeni tarifa nije u skladu sa očekivanjima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) jer neće pokriti troškove nastale zbog deficita padavina, drastičnog smanjenja proizvodnje i povećanog uvoza električne energije, saopšteno je iz te kompanije

Cijene struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem biće od 1. januara veće 6,8 odsto, dok će kod onih sa jednotarifnim poskupiti 6,57 odsto.

Iz EPCG je saopšteno da nijesu uvaženi svi troškovi koje je ta kompanija predala regulatoru u zakonskom roku i koji su u skladu za važećim pravilima za izmjene trenutno odobrenog prihoda, cijena i tarifa. „Trenutne cijene električne energije i dalje su ispod prihvatljivog nivoa i ne predstavljaju stimulans za planirane investicije i poslovanje kompanije, tako da će EPCG, kako smo i najavljivali, ove godine poslovati sa minusom od oko 40 miliona eura“, kaže se u saopštenju. Navodi se da EPCG nije zadovoljna ni definisanim cijenama elelktrične energije kada su u pitanju direktni potrošači, jer su one znatno niže od evropskog i regionalnog prosjeka.„Odluka o izmjenama tarifa predstavlja aktivnost da se novom trajnom metodologijom, u skladu sa pravilima slobodnog tržišta energije i članstvom Crne Gore u Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, definišu cijene električne energije koje će kompaniji omogućiti realizaciju planiranih investicija u nove tehnologije i održavanje postojećih kapaciteta“, zaključuje se u saopštenju

Cijene će važiti do juna 2012.Regulatorna agencija za energetiku (RAE) razmatrala je zahtjev Elektroprivrede Crne Gore za povećanjem dozvoljenog prihoda za ovu godinu i odlučila da prihvati iznos koji je skoro osam odsto manji od onog koji je zahtjevala Elektroprivreda.Nove cijene struje važiće do kraja juna naredne godine.

Sindikalno povjereništvo Nikšića, koje djeluje u okviru Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), je ranije najavilo da će organizovati protestno okupljanje ispred zgrade Elektroprivrede, na koje će pozvati sve građane, ukoliko poskupi električna energija.

Iz Unije slobodnih sindikata su najavili da će pozvati građane na proteste ukoliko poskupi struja, jer se ne mogu izdržati česti cjenovni udari na kućne budžete.

Za TA Pljevlja skuplje skoro 17 odsto

Ukupno povećanje cijene električne energije od januara će na nivou svih potrošača u prosjeku iznositi 6,13 odsto.Struja je za Kombinat aluminijuma (KAP) poskupila 3,72 odsto, Željezaru 15,26 odsto, željeznicu 14,26 odsto i Termoelektranu Pljevlja 16,63 odsto.Za kupce na deset kilovoltnoj mreži, cijene struje su povećane 3,86 odsto, a za one na 0,4 kV kod kojih se snaga mjeri, 8,14 odsto.Za kupce na 35 kV cijene su manje 0,86 odsto.

Iznos 7.93 manji od zahtjevanogEPCG je zahtjev za izmjenu regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa, podnijela 18. novembra. Njime je zatražena izmjena regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa, jer je u periodu od 1. aprila do 30. novembra ove godine došlo do odstupanja ostvarenih veličina u odnosu na odobrene, u ukupnom iznosu od oko 17,27 miliona eura. "Nakon opsežne analize Zahtjeva i dokumentacije dostavljene uz zahtjev, utvrđeno je da je za tekući period zahtjev opravdan u iznosu od oko 15,9 miliona, što je 7,93 odsto manje od iznosa koji je EPCG zahtijevala", kazali su iz RAE.Istovremeno, kako su dodali, Agencija je, shodno zakonu, pokrenula postupak za poravnanje odstupanja iz ranijih perioda, i to usljed završetka dvogodišnje primjene korekcija iz 2009. godine po osnovu manjeg troška uvoza električne energije i manjeg troška uglja za proizvodnju električne energije koja završava 31. decembra ove godine.

Bonus video: