Poskupljenje je neizdržljivo: Građani moraju da se bune

Zahtjev Elektroprivrede je da joj RAE uveća prihod za 10,6 miliona eura, što povećava aktuelne cijene od aprila
69 pregleda 0 komentar(a)
pametna brojila, Foto: Zoran Đurić
pametna brojila, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.12.2011. 09:05h

Odbor Regulatorne agencije za energetiku na sjednici bi trebalo da usvoji odluku o cijenama struje, koje bi važile od 1. januara.

Zahtjev Elektroprivrede je da joj RAE uveća prihod za 10,6 miliona eura, što povećava aktuelne cijene od aprila.

Prema nezvaničnim informacijama, regulator je ocijenio opravdanost najvećeg dijela zahtjeva, što će izazvati poskupljenje struje.

Spekuliše se da bi domaćinstvima cijena mogla biti povećana do deset odsto, a RAE je dužan da saopšti tačan procenat korekcije.

Odbor Agencije je obavezan da ocijeni zahtjev EPCG mjesec od prijema i taj rok ističe u nedjelju.

U sindikatima i nevladinom sektoru smatraju da treba odbiti poskupljenje, podsjećajući da iznenada nije bilo pojeftinjenja kada je EPCG odlično zarađivao od izvoza.

Vlada da reaguje

Iz Unije slobodnih sindikata će pozvati građane na proteste ukoliko poskupi struja, jer se ne mogu izdržati česti cjenovni udari na kućne budžete.

Generalni sekretar USS Srđa Keković rekao da se u Crnoj Gori ne shvata koliko se loše živi ako se ne “digne glas”.

"Nećemo dozvoliti da se standard dalje urušava. Organizovaćemo protest i to je šansa da se borimo. Ako građani ne izađu na ulice, onda prihvataju cijene struje i ovakvu cijenu života. Ukoliko dođu i pokažu nezadovoljstvo, Vlada će hitno morati da reaguje i nađe povoljno rješenje", poručio je Keković u izjavi “Vijestima”.

Savez sindikata (SSCG) apeluje da RAE detaljno ispita razloge najavljenog poskupljenja, upozoravajući da bi skok cijena ugrozio najsiromašnije kategorije stanovništva.

"Opasna je ovakva praksa beskompromisnog podizanja cijena na štetu građana u jeku krize, ne samo zbog toga što će izazvati novi talas poskupljenja, već je i pitanje koliko porodica će moći da plaća struju, kada najavljuju nova otpuštanja zaposlenih", zvanično su saopštili iz SSCG-a.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: