Garancije za KAP među ključnim rizicima za budžet u 2012.

Budžet za 2012. godinu ,koji je opozicija ocijenila neodrživim, projektovan je na blizu 1,4 milijarde eura
0 komentar(a)
Milorad Katnić, Nemanja Pavličić, Foto: Savo Prelević
Milorad Katnić, Nemanja Pavličić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.12.2011. 20:13h

Zatvorenost međunarodnog finansijskog tržišta, izdate garancije za KAP, nelikvidnost privrede i nedostatak stranih direktnih investicija ključni su rizici za budžet za narednu godinu, a ako neka garancija dođe na naplatu iznos od 230 miliona eura koliko je predviđeno da se pozajmi iz stranih izvora moraće se uvećati.

To su saopštili danas ministar finanisija Milorad Katnić i njegov pomoćnik Nemanja Pavličić u Skupštini gdje je završena rasprava o predlogu zakona o budžetu za 2012. godinu.

Budžet za 2012. godinu ,koji je opozicija ocijenila neodrživim, projektovan je na blizu 1,4 milijarde eura, dok su ukupna zaduženja za narednu godinu predviđana u iznosu na 230 miliona eura i namijenjena su da finansiranje deficita u budžetu , vraćanje duga i stvaranje fiskalne rezerve.

"Najvažnije je da osiguramo stabilnost javnih finansija ,a država ne može intervencionistički djelovati kada je u pitanju privreda, jer je ta politika dovela mnoge države doproblema koje sada imaju.

Ocjena da je budžet neodrživ ponavlja se više godina ,a dokazali smo suprotno"rekao je Katnić

Prema najavama najvažniji akt u narednoj godini podržaće DPS, SDP i Bošnjačka stranka, klub albanskih partija biće uzdržan, Nova i PZP su protiv, dok će stav SNP -a zavisiti od amandmana koje su podnijeli na prihodnu stranu budžeta.

Bonus video: