Privatizacija Montenegro Airlines-a zavisi od dogovora sa Turcima

U Vladi se opredijelili za varijantu koja podrazumijeva većinsko vlasništvo države ili državljanina Crne Gore
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 16:45h

Crna Gora pokušava da sa Turskom zaključi bilateralni sporazuma o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu, u okviru kojeg bi strateškim partnerima iz te zemlje bilo omogućeno da privatizuju Montenegro airlines (MA), najavio je ministar saobraćaja i pomorstva, Andrija Lompar. On je, nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Predlog zakona o vazdušnom saobraćaju, saopštio i da bi u suprotnom bile nastavljene aktivnosti u vezi sa privatizacijom nacionalnog avioprevoznika, odnosno bio bi raspisan tender."Pokušavamo da sa Turskom usaglasimo ugovor. Ukoliko se postignu uslovi vezani za određeni paket aranžman, gdje bi neke funkcije koje se sada ne pružaju na aerodromima mogli razviti turski strateški partneri, koji bi uzeli MA, onda bismo u tom paketu obavili njegovu privatizaciju", rekao je Lompar.On je dodao da bi to bio bilateralni sporazum, koji bi imao snagu zakona.

Izmjeniće se stepen atraktivnostiLompar je saopštio i da bi nakon usvajanja Predloga novog zakona o vazdušnom saobraćaju, kojim je se, između ostalog, definiše mogućnost izdavanje operativne licence samo za operatere u većinskom vlasništvu države ili državljanina zemlje potpisnica Sporazuma o formiranju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog prostora, trebalo preispitati aktere na tržištu koji su ranije pokazivali interes za kupovinu MA. "Morali smo sačekati konačnu odluku u vezi definisanja odredbe zakona koji se tiče većinskog i manjinskog paketa, nakon čega bi trebalo preispitati sve aktere na tržištu koji su pokazivali interesovanje za MA, da li se sada nešto mijenja ili ne", rekao je Lompar.On je dodao i da je suština odredba kojim se definiše izdavanje operativne licence za operatere u civilnom vazduhoplovstvu zaštita država potpisnica Sporazuma o formiranju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog prostora, koji su potpisali predstavnici država članica EU i zemalja zapadnog Balkana, ali i da će to imati implikacije na privatizaciju MA.

Lompar je naveo i da ta odredba, na neki način, sužava mogućnost za pojavu subjekata i strateških partnera iz država koje nijesu potpisnice Sporazuma, uz izuzetak Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa kojim EU ima ugovor. "U određenoj mjeri će se izmijeniti stepen atraktivnosti MA za privatizaciju. Čini se da je manjinski paket akcija, odnosno 49 odsto, sa pravima koja proističu iz Sporazuma, na neki način, mnogo atraktivniji od prodaje većinskog paketa MA", kazao je Lompar.

Varijanta podrazumijeva većinsko vlašništvo države ili državljaninaOn je rekao i da su se u Vladi opredijelili za varijantu koja podrazumijeva većinsko vlasništvo države ili državljanina Crne Gore, ali i zadržavanje benefita koje donosi Sporazum."Mislimo da bi atraktivnost MA mnogo manje pala ako ne bismo imali benefite međunarodnog ugovora, nego što pada ako ne prodajete većinski paket nego manjinski", poručio je Lompar.Predlogom zakona su, kako je dodao, utvrđeni standardi sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju, novi set usluga operatera, ali i transparentan i nediskriminatorski način utvrđivanja cijena i tarifa u oblasti civilnog vazduhoplovstva.

Bonus video: