MONSTAT: Hrana jeftinija 0.9 odsto

U grupama obrazovanje 0,7 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,3 odsto i rekreacija i kultura 0,3 odsto zabilježene su negativne godišnje stope inflacije
0 komentar(a)
prodavnica, Foto: Arhiva "Vijesti"
prodavnica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.12.2011. 14:48h

Mjesečna inflacija, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, u novembru je, prema podacima Monstata, zabilježila pad od 0,3 odsto.

Godišnja inflacija u novembru je iznosila 3,5 odsto i niža je nego u oktobru kada je iznosila 3,9 odsto.

Posmatrano prema glavnim grupama, mjesečni rast cijena jedino je zabilježen u kategoriji odjeća i obuća, 0,1 odsto.

Pad je zabilježen u grupama hrana i bezalkoholna pića 0,9 odsto, rekreacija i kultura 0,3 odsto, kao i alkoholna pića i duvan i ostali proizvodi i usluge 0,1 odsto.

Cijene pokućstva i rutinskog održavanje stana, stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva, zdravlja, prevoza, komunikacija, obrazovanja i hotela i restorana ostale su na nivou iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u novembru su zabilježene u kategorijama alkoholna pića i duvan 14,7 odsto, zdravlje 10,5 odsto, prevoz 7,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića 3,9 odsto, komunikacije 2,6 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva dva odsto, ostali proizvodi i usluge 1,5 odsto, hoteli i restorani 1,1 odsto i odjeća i obuća jedan odsto.

U grupama obrazovanje 0,7 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,3 odsto i rekreacija i kultura 0,3 odsto zabilježene su negativne godišnje stope inflacije.

Minimalna potrošačka korpa za novembar, kako su saopštili iz Monstata, iznosila je 770,6 EUR od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosi 254,1 EUR, na neprehrambene proizvode i usluge 340,8 EUR, a na vrijednost imputirane rente 175,7 EUR.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u novembru je u odnosu na oktobar zabilježila pad od 0,02 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u novembru je u odnosu na mjesec ranije zabilježila pad od 0,1 odsto, dok je za neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente ostala nepromijenjena.

U novembru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine vrijednost minimalne potrošačke korpe povećana za 2,1 odsto, a u odnosu na decembar prošle godine povećana je za dva odsto.

Bonus video: