EPCG uvodi strujomjere za ukidanje krađe struje

Elektronske će biti i “makaze” za građane koji ne izmiruju redovno račune za struju
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2011. 15:39h

Elektroprivreda Crne Gore namjerava do druge polovine 2014. godine da 175.000 starih strujomjera zamijeni novim elektronskim brojilima.

TV Vijesti

Radi se o takozvanim “pametnim” uređajima, sa kojih se praktično iz kancelarije očitava mjesečna potrošnja struje.

Elektronske će biti i “makaze” za građane koji ne izmiruju redovno račune za struju, a oni koji neovlašćeno troše energiju mogu da zaborave na krađu.

"Osnovni cilj je da smanjimo gubitke u elektromreži, poboljšamo naplatu i nivo usluga", izjavio je izvršni direktor EPCG, Enriko Malerba.

Projekat unapređenja sistema mjerenja potrošnje u distribuciji električne energije, koji je jedna od glavnih obaveza italijanskog menadžmenta u Elektroprivredi, kasni skoro dvije godine, ali iz EPCG je najavljeno da će u četvrtak biti ugrađeno prvo savremeno brojilo.

Najviše brojila u centralnom dijelu

Prvi korak je da Podgorica dobije hiljadu novih strujomjera.

Nekoliko hiljada potrošača je dobilo brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje u ranijem probnom projektu EPCG

Nekoliko hiljada potrošača je dobilo brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje u ranijem probnom projektu EPCG.

Ukupna vrijednost novog projekta je 43,5 miliona eura, od čega je 35 miliona kredita EPCG ugovorila sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoju (EBRD) dok je ostatak direktno učešće kompanije. Rok otplate kredita je devet godina, a nije saopštena kamatna stopa.

Najviše takozvanih “pametnih” strujomjera od ukupno 175.000 dobiće centralni dio države, u primorskim opštinama biće ugrađeno 48.000 i 16.000 u sjevernom dijelu Crne Gore. Obuhvaćeno je više od polovine potrošača u Crnoj Gori, koje čine domaćinstva i mala i srednja preduzeća.

Ko će snositi trošak?

Malerba je naglasio da trošak zamjene brojila u potpunosti snosi EPCG, ističući da se to neće preliti na račune za struju.

"Samo jedan odsto gubitaka u mreži znači da je sačuvano dva miliona eura", naveo je Malerba

Na konstataciju novinara da će kredit EPCG priznati Agencija za energetiku što će se odraziti na cijene struje, Malerba je odgovorio da svaka investicija ima cijenu , ali i veliku korist.

"Samo jedan odsto gubitaka u mreži znači da je sačuvano dva miliona eura", naveo je Malerba.

Prednosti su, poručuju iz EPCG, to što će elektransko brojilo potrošačima omogućiti, u svakom trenutku, detaljan i precizan uvid stanja i bolju kontrolu potrošnje energije.

"Omogućava precizno daljinsko očitavanje uz eliminisanje mogućnosti greške ljudskog faktora, kao i brzo evideniranje eventualnog kvara i njegovo efikasno otklanjanje" objasnio je direktor projekta Velimir Strugar.

Softver nabavljen od A2A

EPCG planira da budu dostupni i drugi servisi poput blagovremene najave planiranih prekida u napajanju, kao i instrukcije o energetskoj efikasnosti odnosno mogućim uštedama.

Elektroprivreda i njen partner - italijanski A2A ugovorili su kupovinu elektronskih brojila od italijanske kompanije Enel, dok su konzorcijumu kompanija iz Njemačke, Poljske i Crne Gore povjereni instalaterski poslovi zamjene starih uređaja savremenim.

Softver za upravljanje brojilima nabavljen je od kćerke-firme A2A.

Galerija

Bonus video: