Vektri zaplijenjena trećina Boke

U Vektri su iznenađeni što se ovakva rješenja o sudskom izvršenju donose baš u ovom trenutku
81 pregleda 0 komentar(a)
hotel Plaža, Foto: Arhiva Vijesti
hotel Plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.12.2011. 09:17h

Oko 33,34 odsto akcija hotelskog preduzeća Vektra Boke u vlasništvu Vektre Investments, zaplijenjeno je sudskim izvršenjem, pokazuju najnoviji podaci o vanberzanskim transakcijama u Crnoj Gori objavljeni juče na veb sajtu Centralne depozitarne agencije (CDA).

Do sudske pljenidbe trećine vlasništva Vektra Boka došlo je najvjerovatnije po zahtjevu CKB banke kojoj Vektra Investments nije vratila kredit, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Vektra Investments, drugi po veličini akcionar Vektra Boka AD, je jedna od kompanija iz posrnule imperije biznismena Dragana Brkovića, za koju je nedavno u podgoričkom sudu podnijet zahtjev za uvođenja stečaja i od koje CKB, zbog nevraćenog kredita, potražuje 1,46 miliona eura. Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod Crnogorske komercijalne banke (CKB), zatražila uvođenje stečaja u Vektri investmets.

Ova firma se zadužila 31. decembra 2008. godine za 1.200.000 eura, ali kredit nije vraćen. Zbog tog duga, CKB je posebnim predlogom za izvršenje od suda tražila još u aprilu ove godine pljenidbu i prodaju 33,34 odsto akcija kompanije Vektra Boka u vlasništvu ove firme.

Popović: Iznenađuje nas što sud donosi takvo rješenje

Predsjednik Odbora direktora Vektra Boka AD Milić Popović rekao je “Vijestima” da “nijesu u saznanju da su zaplijenjene akcije tog preduzeća u vlasništvu Vektre Investments, ali i da je vrlo moguće da je takva odluka donijeta u podgoričkom Privrednom sudu, po zahtjevu CKB-a”.

"Iznenađuje nas što sud donosi takvo rješenje prema zahtjevu banke koja nije legitimisana u bilo kakvom obligacionom odnosu i koje će kao neka druga rješenja biti oboreno pred drugostepenim (Apelacionim) sudom. Zbog takvih postupaka Privrednog suda uložili smo kontratužbu", kaže Popović.

U Vektri su iznenađeni što se ovakva rješenja o sudskom izvršenju donose baš u ovom trenutku

U Vektri su iznenađeni što se ovakva rješenja o sudskom izvršenju donose baš u ovom trenutku.

"Podsjećam da smo sa OTP-om na pragu dogovora kojim bi bili rješeni dužničko-povjerilački odnosi. Očekujemo da će se to desiti do kraja mjeseca i zato nema nikakve potrebe za medijskim senzacijama", kaže Popović.

On je podsjetio da su sva potraživanja CKB-a još u julu 2010. preuzeta od strane OTP banke iz Budimpešte po osnovu Ugovora o reprogramu svih Vektrinih kompanija.

Mađarska OTP banka i njena kćerka kompanija u Crnoj Gori CKB banka podnijele su bjelopoljskom i podgoričkom Privrednom sudu šest zahtjeva za pokretanje stečajnih postupaka u firmama biznismena Dragana Brkovića, od kojih zbog nevraćenih kredita potražuju ukupno oko 100 miliona eura sa obračunatim kamatama.

Sudska ročišta na kojima bi trebalo da se razmatra zahtjev za uvođenje stečaja u Brkovićevim firmama, tek treba da budu održana.

Bonus video: