Uspješne državne firme da počnu isplatu dividendi

"To je način da država ostvari nove prilive u budžet i da se hartije kojima se trguje na domaćoj berzi učine još interesantnijim za privlačenje stranih investitora"
249 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gegaj, Foto: Boris Pejović
Nikola Gegaj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.12.2011. 09:31h

Direktor brokerske dilerske kuće Bull & Bear AD Podgorica Pavle Gegaj, predložio je Ministarstvu finansija da državne kompanije koje ostvaruju profit, počnu sa praksom isplaćivanja dividende akcionarima i istakao da je to način da država ostvari nove prilive u budžet i da se hartije kojima se trguje na domaćoj berzi učine još interesantnijim za privlačenje stranih investitora.

"Kompanija Montekargo (MORG), na primjer, za 20. decembar je zakazala skupštinu akcionara na kojoj će se, između ostalog, raspravljati o odluci da neraspoređena dobit iz prethodne dvije godine bude raspoređena najvećim dijelom na račun rezervi. Htio sam da predložim da država zatraži da se neraspoređena dividenda isplati akcionarima u vidu dividende. Na ovaj način bi, od 1,34 miliona eura neraspoređene dobiti, država dobila 1,17 miliona (87,5 odsto), fondovi zajedničkog ulaganja 108 hiljada (8,1 odsto) a ostalih 59 hiljada bi otišlo manjinskim akcionarima, opet uglavnom crnogorskim državljanima", stoji u predlogu Gegaja.

On smatra da bi osim efekta na budžete akcionara, takav scenario imao dosta pozitivnih efekata, a prije svih, tu da bi ova hartija od vrijednosti bila mnogo interesantnija investitorima jer daje dividendu, što bi uticalo na njenu cijenu i likvidnost na berzi.

"Takođe, likvidnija i interesantnija hartija bi mogla da privuče više i bolje ponuđače na narednom tenderu za prodaju državnih akcija.

Fondovi zajedničkog ulaganja bi, u slučaju da zbog otvaranja moraju da prodaju hartije, imali mnogo bolje šanse da po višoj cijeni prodaju svoje akcije MORG-a. Kompanije mnogo bolje posluju kada akcionari očekuju od njih dividendu. Stoga bi ovakva politika Vlade imala za rezultat bolje poslovanje menadžmenta, ili barem veći trud da se napravi dobar poslovni rezultat", istakao je Gegaj.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: