Članstvom u STO domaće kompanije će morati da se uozbilje

STO nije institucija "slobodne trgovine", već sistem pravila koja promovišu otvorenu i korektnu konkurenciju, po čijim pravilima će funkcionisati i crnogorska privreda
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 09:24h

Ulazak Crne Gore u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO) je događaj od prvorazrednog pozitivnog značaja, ali će dalje otvaranje tržišta još više potencirati, ne samo potrebu, već i nužnost jačanja konkurentske snage domaćih proizvođača, smatra potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović.

"Dosadašnji rezultati u trgovini sa inostranstvom pokazuju nedovoljan marketinški pristup domaćih proizvođača, uz istovremeni stalni rast prisustva uvezenih proizvoda kojih na našem tržištu ima u izobilju, a koji su sertifikovanog kvaliteta i cjenovno konkurentni. Ulazak Crne Gore u STO je za sve naše kompanije dodatni izazov u vidu daljeg zaoštravanja konkurencije na domaćem tržištu", kazala je Filipović u razgovoru za "Vijesti".

Biti 154. članica globalnog trgovinskog sistema, prema njenim riječima, znači veliku potencijalnu korist za sve privredne subjekte koji su sposobni i spremni da učestvuju u međunarodnoj trgovini, u uslovima konkurentskog tržišta.

"Sve manji broj onih koji se i dalje nadaju revitalizaciji prakse iz nekih prošlih decenija, a koja je značila zabranu uvoza, izvozne subvencije, ili bilo kakav preferencijalni tretman domaćih firmi, treba da konačno shvati da su to danas samo isprazna sanjarenja koja ne rezultiraju uspješnim poslovanjem", ocijenila je ona.

Filipović kaže da STO nije institucija "slobodne trgovine", već sistem pravila koja promovišu otvorenu i korektnu konkurenciju, po čijim pravilima će funkcionisati i crnogorska privreda.

"To znači obavezu funkcionisanja po principu nediskriminatornog trgovinskog sistema, kojim su propisana prava i obaveze svih članica ove organizacije. U okviru STO svaka zemlja ima garanciju da će njeni izvoznici biti tretirani po tačno utvrđenim pravilima na tržištima drugih zemalja", navela je Filipovićeva, i dodala da se Crna Gora obavezala da na svom tržištu omogući pristup i poslovanje po tačno određenim uslovima.

U dugotrajnom procesu pristupanja STO, Crna Gora je, kako je rekla, tražila priliku, šansu da valorizuje svoje potencijale i konačno je dobila.

Na pitanje da li su članice PKCG spremne za utakmicu sa stranim proizvodima i na domaćem i na stranom tržištu, Filipović je kazala da je na snazi već veoma visok stepen liberalizacije tržišta i praktične primjene pravila STO, i to kroz realizaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživnju, CEFTA i bilateralnih sporazuma sa Rusijom i Turskom, sa kojima se realizuje više od 80 odsto crnogorskog robnog prometa sa inostranstvom.

"Prilikom definisanja pristupa tržištu roba i usluga u postupku pristupanja Crne Gore u STO, polazište su bili nacionalni razvojni interesi i stabilan privredni razvoj. Uobičajeno je da se u pregovorima traži otvaranje tržišta, pa je normalno očekivati izvjestan stepen dalje liberalizacije", pojasnila je ona.

Člansto u STO dobra poruka za strane investitore

Uključivanje u bazičnu instituciju univerzalnog trgovinskog sistema privredi može da donese čitav niz prednosti, smatra Filipović.

"STO nadzire nacionalne trgovinske politike, uspostavlja mehanizam zaštite pravila i propisa međunarodnog trgovinskog sistema. Članstvo u STO za domaće proizvođače predstavlja šansu da, uz jačanje konkurentske snage, ostvare brojne koristi koje ovaj trgovinski sistem pruža", dodala je Filipović.

Ona je kazala da punopravno članstvo u STO podrazumijeva da je Crna Gora usaglasila svoj spoljnotrgovinski sistem sa pravilima ove organizacije, “što je važan signal stranim investitorima o stabilnosti, uređenosti i predvidljivosti ekonomskog sistema, odnosno ambijenta za ino-ulaganja”.

"To je istovremeno novi snažan podsticaj za proces pridruživanja EU i rast regionalne trgovine. Predvidiv i rastući pristup tržištima se zadovoljava različitim odredbama koje garantuju bezbjednost, predvidivost, stvaraju radna mjesta i obezbjeđuju potrošačima veći izbor i niže cijene", rekla je Filipović.

Bonus video: