Prva banka spremna da deblokira račun Opštine Budva?

Priča o blokadi Prve banke započela je nakon što je Opština preuzela na sebe kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od pet miliona eura od dva najveća građevinska izvođača
0 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.12.2011. 20:18h

Prva banka, čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović, brat lidera DPS Mila Đukanovića, mogla bi, nakon 15 mjeseci blokade računa Opštine, da već početkom naredne godine deblokira račun i time omogući normalno funkcionisanje glavnog računa trezora Opštine Budva, potvrđeno je "Vijestima".

Ukoliko se postigne dogovor, a pregovori se, kako je rečeno u Sekretarijatu za privredu i finansije, vode "u paketu zajedno sa državom i Prvom bankom", račun bi od naredne godine mogao biti deblokiran.

Time bi, poslije gotovo dvije godine, opštinski račun mogao da bude deblokiran, a lokalna uprava napokon počela da normalno funkcioniše, što je potvrdio nedavno i načelnik za finansije Mihailo Đurović, koji je naveo da blokada traje još od februara 2010.

Kako je “Vijestima” potvrđeno, izmireno je više od dvije trećine duga, tako da je ostalo još 1,8 miliona eura glavnice

Imajući u vidu da nije mogla da plati radove koje su za nju izvodili, Opština je zaključila ugovor sa podgoričkom kompanijom “Tehnoput”, koja je gradila glavni gradski bulevar, i na ime neizmirenih obaveza preuzela njen kredit kod Prve banke u iznosu od tri miliona eura.

Takođe, od iste banke preuzet je i kredit od firme “Cijevna komerc”, koja je za Opštinu gradila luksuznu zgradu Univerziteta “Akademija znanja”.

Nakon što nije mogla da servisira normalno obaveze, 12. avgusta uslijedila je blokada računa od Prve banke, koja traje do danas.

Kako je “Vijestima” potvrđeno, izmireno je više od dvije trećine duga, tako da je ostalo još 1,8 miliona eura glavnice.

Započeti pregovori i sa Ministarstvom finansija

Kako Opština, pored bankarskog sektora, ima i velike obaveze prema državi na ime neisplaćenih doprinosa i ostalih obaveza, to su sa Ministarstvom finansija započeti pregovori oko relaksiranja i tih obaveza.

“Razgovori sa državom i Prvom bankom vode se u paketu, tako da očekujemo da ćemo postići dogovor i već od početka naredne godine račun deblokirati”, pojašnjeno je iz Opštine.

Kako “Vijesti” saznaju, razgovori sa čelnim ljudima Prve banke započeli su u četvrtak, i trebalo bi da se do kraja ove godine pronađe neki kompromis.

Da je Opština ovu godinu iskoristila za vraćanje nagomilanih obaveza, koje su na kraju 2010. iznosile 60,8 miliona eura, potvrđuje i podatak koji je iznio gradonačelnik Lazar Rađenović, da je tokom 2011. izmireno čak 17 miliona eura po tom osnovu.

On je naveo da se dug, odnosno obaveza Opštine, sada sveo na 42 do 44 miliona eura, a da je najviše duga izmireno prema bankama, čak osam miliona, i ukupni dug po osnovu kredita i garancija prema bankarskom sektoru sveden je na deset miliona eura.

Bonus video: