Gvozdenović: Bez dokaza me anatemišu i proglašavaju krivcem

Cilj ovakvih "istraživačkih" pamfleta jeste da, nemajući nikakvih argumenata (niti ih mogu imati, jer ne postoje) diskredituju osobu, koja "iskače" i preduzima inicijativu
0 komentar(a)
branimir gvozdenovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
branimir gvozdenovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.12.2011. 17:58h

Povodom teksta "Majstor za divlju gradnju" napisanog u okviru istraživačkog projekta MANS-a "Pod lupom" a objavljenog u "Vijestima" reagovao je bivši ministar uređenja prostora i sadašnji politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović.

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

Povodom navodnog istraživačkog teksta objavljenog u vašem dnevnom listu, čovjek je u dilemi kako i da li uopšte ima smisla više odgovarati. Zašto? Pa zato jer je to toliko puta odgovoreno, jer "istraživački" tekst ponavlja nebrojeno puta iskazana opšta mjesta i vrvi potpunim neistinama, izmišljotinama i konstrukcijama, koje je teško i zamisliti.

Zamislite apsurd: "bivši ministar", koji je evidentirao i objavio da u Crnoj Gori postoji 100 000 bespravnih objekata i sa svojim timom, uz konsultaciju sa međunarodnom zajednicom, dao konkretne prijedloge za rješenje problema koji postoji u većini zemalja svijeta, biva od strane „istraživača“ proglašen krivim za bespravnu gradnju, koja se u našoj državi desila u zadnjih 50 godina. Prosto ne vjerujem da je, osim mene, koji sam lično pomenut, nakon ove konstatacije, iole ozbiljniji čitalac imao strpljenja da čita ovaj pamflet do kraja.

U Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine, kao i svakom poslovnom sistemu u kome sam do sada radio, imao sam zadovoljstvo da koordiniram radom tima ozbiljnih profesionalaca, sa kojima sam zajednički donosio niz odluka iza kojih stojim. Sve aktivnosti koje smo sprovodili, radili smo odgovorno i u skladu sa zakonom, a legislativu i njenu primjenu, smo unapređivali na način što smo konsultovali najveće svjetske autoritete iz oblasti uređenja prostora. Imali smo izvanrednu saradnju i podršku međunarodnih faktora u Crnoj Gori, relevantnih za oblast uređenja prostora. I to na našu inicijativu.

Vjerujem da crnogorska javnost i čitaoci vašeg lista neće tako lako dozvoliti da je, ovakvim pamfletima, ranije prepoznati „istraživači“ na ovako prizeman način, intelektualno potcjenjuju

Cilj ovakvih "istraživačkih" pamfleta jeste da, nemajući nikakvih argumenata (niti ih mogu imati, jer ne postoje) diskredituju osobu, koja "iskače" i preduzima inicijativu. Radi se, dakle, o mnogo kompleksnijim namjerama nego što je diskreditovanje konkretnog pojedinca!?

Ovakve pamflete, pa i inicijative druge prirode, čekam mirno, posvećem trenutnom poslu koji obavljam sa istom energijom, elanom i entuzijazmom, kao i ranije poslove. Uvjek sam okružen najboljima u svojim oblastima (valjda i njima prija da sarađuju sa mnom) i imam puno povjerenje u naš zajednički rad i svoj profesionalni integritet. Koordinirao sam rad najvećih sistema u Crnoj Gori, imao zadovoljstvo da sarađujem sa hiljadama ljudi. I od svakog od njih naučio po nešto. Vjerujem, imali su i oni što naučiti od mene.

Profesionalna obaveza "istraživača" je bila da pita i mene i nadležne institucije. Jasno je zašto to nije uradio. Uostalom, svako i treba da radi svoj posao, onako kako najbolje zna, kako misli da treba i kako mu profesionalni integritet, zakoni i njegov obraz nalažu. Crnu Goru, na sreću, čeka svjetlija, evropska budućnost od ove koja nam se servira ovakvim "istraživanjima".

Vjerujem da crnogorska javnost i čitaoci vašeg lista neće tako lako dozvoliti da je, ovakvim pamfletima, ranije prepoznati „istraživači“ na ovako prizeman način, intelektualno potcjenjuju.

Bonus video: