Ukrajina zainteresovana za ulaganje u energetski sekotor

Predstavnici Crne Gore i Ukrajine potpisali su više sporazuma iz obasti kulture, obrazovanja, vazdušnog saobraćaja, turizma u odbrane
0 komentar(a)
Mikol Azarov i Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Mikol Azarov i Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.12.2011. 17:09h

Ukrajina i Crna Gora razmatraju mogućnost intenzivnije saradnje u oblasti energetike ulaganjem ukrajinske strane u opremu za hidro centrale i pogone koji koriste energiju sunca i vjetra, saopšteno je danas nakon razgovora premijera dvije zemlje u Podgorici.

Premijeri Ukrajine i Crne Gore Mikola Azarov i Igor Lukšić ocijenili su da su odnosi dvije zemlje bliski i da postoji ogroman potencijal za saradnju, posebno u oblasti ekonomije.

Crna Gora je sa Ukrajinom u posljednje dvije nedjelje potpisala više bilateralnih sporazuma, među kojima je i ugovor o slobodnoj trgovini koji je otvorio vrata Crnoj Gori za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

Lukšić je rekao da je vlada u Podgorici zainteresovana za investitore iz Ukrajine, posebno za ulaganja u energetski sektor i najavio nastavak razgovora na tu temu

Ti pregovori su nedavno završeni i Ukrajina je potpisala protokol o pristupanju Crne Gore STO-u, čime je otvoren put za formalni prijem zemlje u tu međunarodnu organizaciju na ministarstkom sastanku u Ženevi 19. decembra.

Trgovinska razmjena Crne Gore s Ukrajinom manja je od jedan odsto, a Kijev procjenjuje da će ona, poslije zaključenja ugovora o slobodnoj trgovini i bilateralnog dogovora kojim se završavaju pregovori o članstvu u STO, godišnje iznositi oko 50 miliona eura.

Ukrajinski premijer Azarov je nakon sastanka s Lukšićem kazao da je dogovoreno formiranje zajedničke komisije za ekonomska pitanja i naveo da je njegova zemlja zainteresovana za povećanje robne razmjene sa Crnom Gorom, te za ulaganja u energetiku i infrastrukturu.

On je kazao da Ukrajina posjeduje opremu kojom može opremiti hidro centrale, mini centrale, kao i pogone koji koriste energiju sunca i vjetra u "cilju rješavanja energetskog deficita i obezbjeđivanja energetske stabilnosti" u Crnoj Gori.

Lukšić je rekao da je vlada u Podgorici zainteresovana za investitore iz Ukrajine, posebno za ulaganja u energetski sektor i najavio nastavak razgovora na tu temu.

Predstavnici dvije zemlje potpisali su danas više sporazuma iz obasti kulture, obrazovanja, vazdušnog saobraćaja, turizma u odbrane.

Bonus video: