Radnici HTP Onogošt kreću sa jednosatnim štrajkom

"Nemamo više ni snage ni strpljenja jer glad je zakucala na mnoga vrata a dugovi pritiskaju sa svih strana"
74 pregleda 0 komentar(a)
onogost, Foto: Luka Zeković
onogost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.12.2011. 16:25h

Čekanje radnika Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt na četvrtom spratu ispred kancelarije izvršnog direktora i danas je bilo uzaludno.

Iako im je, kako su kazali, rečeno da su članovi Odbora direktora razgovarali sa ministrom finansija Miloradom Katnićem i da je postignut dogovor da im se uplati septembarska neto zarada, bez poreza i doprinosa, jer nemaju više novca, platu ipak nijesu dobili.

Radnici traže isplatu zaostale tri zarade, dva regresa i isto toliko toplih obroka, isplatu razlike za "neopravdano umanjene" zarade, isplatu jubilarnih nagrada i dogovor o socijalnom programu

U ponedjeljak zaposleni u HTP Onogošt kreću sa jednosatnim štrajkom upozorenja od 11 do 12 časova. Štrajkovaće tamo gdje su se okupljali i prethodna dva dana – na četvrtom spratu uprave preduzeća.

"Štrajk će trajati svakodnevno do postizanja dogovora ili eventualne odluke organizatora o njegovom prekidu ili donošenja odluke o organizovanju generalnog štrajka", navodi se u saopštenju koje je potpisao štrajkački odbor.

Radnici traže isplatu zaostale tri zarade, dva regresa i isto toliko toplih obroka, isplatu razlike za "neopravdano umanjene" zarade, isplatu jubilarnih nagrada i dogovor o socijalnom programu, jer ne pristaju da se proda matični hotel a oni pošalju kući sa 5.600 eura otpremnine.

Fali 10.000 eura za plate

Odluku o najavljenom jednosatnom štrajku upozorenja radnici su dostavili izvršnom direktoru i stečajnom upravniku.

"Potencijlni kupac je dolazio i razgledao hotel i očekujem da ovih dana kaže da li je ozbiljno zainteresovan i da li će se ići u tu priču", kazao je Stojanović

Privredni sud je prije tri dana donio odluku da je uprava HTP Onogošt prekršila plan u pogledu ostvarivanja prihoda dužnika i da je dužna da u roku od 45 dana isplati neizmirena potraživanja i ispuni ostale obaveze prema povjeriocima, dok je žalbu radnika i Sindikata da se obustavi prodaja hotela Onogošt, odbio smatrajući da je prigovor na prodaju “neosnovan“ pošto je Planom lične uprave predviđeno da se taj objekat proda u 2011. godini

Prethodnih dana je, prema riječima izvršnog direktora, zainteresovani kupac, ne precizirajući o kom kupcu je riječ, razgledao novi dio hotela Onogošt.

"Postoji interesovanje za kupovinu novog dijela hotela Onogošt. Potencijlni kupac je dolazio i razgledao hotel i očekujem da ovih dana kaže da li je ozbiljno zainteresovan i da li će se ići u tu priču", kazao je Stojanović.

HLT fond, koji trenutno ima 21 odsto akcija HTP Onogošt, je 2004. godine stekao pravo upravljanja nad akcijama, a zbog duga od oko četiri miliona eura oni su prije dvije godine zatražili uvođenje stečaja. Stečaj je uveden u maju 2009, a stečaj sa ličnom upravom u novembru iste godine.

Bonus video: