Pomorcima zarade rastu uprkos svjetskoj krizi

On smatra da su to dobre vijesti za crnogorske pomorce, bez obzira što 90 odsto njih, ako ne i više, plovi na kompanijama koje imaju plate iznad ITF standard
68 pregleda 0 komentar(a)
luka bar, brodovi, Foto: Anto Baković
luka bar, brodovi, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 09.12.2011. 11:25h

Zarade pomoraca će i pored svjetske ekonomske krize rasti, a pozitivno će na njih uticati i najavljeno podizanje referentne stope za obračun minimalnih, saopštio je predstavnik Uduženja pomorskih kapetana trgovačke mornarice, Ladislav Vuković.On smatra da će najavljeno podizanje referentne stope za obračun minimalnih zarada posebno obradovati zemlje koje su veliki snabdjevači tim kadrom, kao što su Filipini, ali i Crna Gora.„Prije nekoliko dana Međunarodna asocijacija transportnih radnika svijeta (ITF) odlučila je da od 1. januara podigne benč mark odnosno referentnu stopu za mininalne plate 2,5 odsto“, kazao je Vuković agenciji Mina-business.Aktuelna lista datira od 1. januara 2008. godine, a referentna tačka-zanimanje kormilara, minimalno može biti plaćeno 1,67 hiljada dolara.„Zapovjednik ima minimalno 5,34 hiljade dolara, prvi oficir stroja 2,82 hiljade dolara, električar 2,44 hiljade dolara“, kaže Vuković i najavljuje rast zarada i u naredne tri godine.On je precizirao da će 2013. godine minimalna stopa biti povećana još 2,5 odsto, dok će u 2014. godini rasti dodatnih tri odsto.

Naši plove na kompanijama sa platama iznad standarda„Tako će kormilaru u narednoj godini minimalno biti plaćeno 1,7 hiljada dolara, 2013. godine 1,75 hiljada dolara, a 2014. 1,8 hiljada dolara“, rekao je Vuković.On smatra da su to dobre vijesti za crnogorske pomorce, bez obzira što 90 odsto njih, ako ne i više, plovi na kompanijama koje imaju plate iznad ITF standard.Vuković je dodao da ti podaci govore o brizi ITF-a da pomorci budu nagrađeni u skladu sa vremenom u kojem rade i izazovima sa kojim se susreću.„Naravno, ovo je prije svega dobra vijest za zemlje kao što su Filipini, Pakistan, Indija, zatim za jedan dio istočne Evrope i Burmu, koji daju najveći procenat od ukupno 1,25 miliona pomoraca u svijetu“, kazao je Vuković.Samo sa Filipina dolazi 260 hiljada pomoraca, koji državi donose preko četiri milijarde dolara.

Bonus video: