Željezarin 55. rođendan : Od giganta do male firme

Nekada moćno preduzeće koje je imalo preko sedam hiljada zaposlenih, „hranilo“ pola Nikšića ali i Crne Gore, jubilej je dočekalo na „koljenima“
0 komentar(a)
željezara, Foto: Ivan Petrušić
željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.12.2011. 09:13h

U Željezari juče nije bilo slavlja iako je obilježen jubilej kojim su se do skoro ne samo nikšićki metalurzi hvalili – 55 godina postojanja. Izostale su i čestitke sa najviših adresa u Crnoj Gori. Ruku na srce, nije se imalo šta ni slaviti.

Nekada moćno preduzeće koje je imalo preko sedam hiljada zaposlenih, „hranilo“ pola Nikšića ali i Crne Gore, jubilej je dočekalo na „koljenima“ – dugovi, bankrot, i svega 360 ljudi koji vjeruju da bolje sjutra za nikšićku Željezaru postoji.

Ostali su prodali ili treba da prodaju radna mjesta jer, kako rekoše mnogi, više ni „gatare“ ne znaju šta čeka Željezaru.

"Danas je 55 godina od kada postoji Željezara Nikšić. Ovaj značajan jubilej koristimo da s najvećim poštovanjem iskažemo svoju zahvalnost prema prethodnim generacijama pregalaca koji su decenijama u ovom privrednom gigantu davali svoj doprinos njegovom razvoju, razvoju grada i ukupnog privrednog ambijenta svoje države.

Želim da ova fabrika iz stečaja izađe što prije oporavljena i da nastavi sa svojim životom bar onoliko koliko je i do sada trajala.

Zaposlenima, građanima Nikšića i svim dobronamjernim želimo poručiti da ne žalimo napore da se iz ove veoma neugodne situacije izađe što prije na zadovoljstvo svih" navedeno je u saopštenju koje je stečajni upravnik Veselin Perišić uputio radnicima i medijima.

Prošle godine nikšićki metalurzi Dan fabrike su proslavili okupljeni ispred čuvenog zamajca uz zvuke internacionale, zvižduke i pištaljke i uz jednosatnu obustavu rada.

Sada svi čekaju odluku Apelacionog suda da li je žalba bivšeg vlasnika, holandske kompanije MNSS, usvojena ili će se krenuti s traženjem novog strateškog partnera. MNSS je Apelacionom sudu uložio žalbu na odluku stečajnog sudije Dragana Rakočevića da odbaci njihov Plan reorganizacije.

Ukoliko bude potvrđena odluka stečajnog sudije, tada možda i za Željezaru krenu bolji dani, jer prema riječima Perišića, zainteresovanih kupaca ima.

"Turski konzorcijum se za sada čini kao ozbiljan interesent, koji je spreman da uloži veliki novac. Jedino pitanje koje su postavili bilo je kada mogu uložiti novac, ali mi nijesmo mogli da im odgovorimo, jer ne znamo kada će biti donesena odluka Apelacionog suda" kazao je Perišić.

A Željezaru, u kojoj je stečaj na zahtjev većine radnika uveden 19. aprila, prema njegovim riječima, obilazili su mnogi – Turci, Njemci, Ukrajinci, Indijci, Slovaci…

Samo se čeka zeleno svjetlo od Apelacionog suda.

Krajem novembra prema nalogu specijalnog državnog tužioca za organizovani kriminal Đurđine Ivanović zapečaćene su prostorije komercijalne službe Željezare i inspektori provjeravaju kompletnu dokumentaciju o poslovanju nikšićke firme od novembra 2006, kada su Vlada i državni fondovi potpisali kupoprodajni ugovor sa holandskom kompanijom MNSS, pa do dana uvođenja stečaja.

Preko 800 povjerilaa od Željezare potražuje oko 193 miliona eura, od čega MNSS i Recupero 96 miliona. Njima je priznato 60 miliona eura, MNSS-u 13 miliona a Recuperu oko 47 miliona, dok je 36 miliona, koje bivši vlasnik potražuje na ime izgubljene dobiti, osporeno. Iz MNSS-a je najavljeno i da će tužiti Crnu Goru arbitraži u Vašingtonu i tražiti odštetu.

Bonus video: