Kad bi povukli 60 miliona, Prva banka bi imala problem

Dio novca je, kako je rekao Kovačević, u drugim bankama, a od ukupno 96 miliona eura potrošeno je oko 25 miliona na investicije
87 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Kovačević, Foto: Arhiva Vijesti
Srđan Kovačević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.12.2011. 10:15h

Problema u snabdijevanju električnom energijom ne bi trebalo da bude ni od 12. decembra, do kada je Elektroprivreda objavila da je obezbijedila struju, jer je kiša poboljšala proizvodnju iz hidroizvora.

To je procijenio predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević, ukazujući da je mnogo bolja situacija i da je cijena struje iz uvoza niža nakon što su prenosni putevi rasterećeni.

Kovačević je potvrdio da je oko 60 miliona eura od dokapitalizacije EPCG u Prvoj banci, ponavljajući da je logično da imaju najviše novca u banci čiji je vlasnik i kompanija.

Dio novca je, kako je rekao, u drugim bankama, a od ukupno 96 miliona eura potrošeno je oko 25 miliona na investicije, posebno za pljevaljsku termoelektranu.

Profitabilnije kad je novac u banci

Kovačević je izjavio da je profitabilnije da je novac u banci jer ubiraju kamatu koja je veća od povrata na investicije, koji odobrava Agencija za energetiku. Povrat se odražava na cijene struje, a iz EPCG koja je tražila poskupljenje odavno zamjeraju što stopa povraćaja investicija nije veća.

"Najviše novca je sada oročeno na tri mjeseca, što znači da najavljujemo povlačenje i trošenje za investicije"

Kovačević tvrdi da EPCG dosad nije imala problema da povuče svoj novac iz Prve banke.

"Najviše novca je sada oročeno na tri mjeseca, što znači da najavljujemo povlačenje i trošenje za investicije. Ako me pitate hoće li to praviti problem Prvoj banci, sigurno da bi napravilo, kao što bi i drugim bankama", istakao je Kovačević u intervjuu Televiziji “Vijesti”.

On je najavio nastavak investiranja, preko ugradnje brojila sa daljinskim očitavanjem, potvrđujući da taj posao kasni. U EPCG razmišljaju i o davno zamišljenom projektu prevođenja Gornje Zete u Krupac i Slano radi povećanja proizvodnje HE Perućica.

Ispitivanje unutar kompanije

Kovačević je sumnju Državne revizorske institucije da je Elektroprivreda utajila porez ocijenio uznemiravajućom, naglašavajući da revizorska kuća za EPCG to nije utvrdila. On tvrdi i da se to ispituje unutar kompanije, da bi se do kraja razjasnilo.

Kovačević je potvrdio i pisanje “Vijesti” da se sprema za odlazak iz EPCG

Kovačević je saopštio da prima mjesečno četiri prosječne plate na nivou kompanije, odnosno 2.800 eura, navodeći da to nije ni deseti dio primanja u poređenju sa evropskim energetskim kompanijama.

Kovačević je potvrdio i pisanje “Vijesti” da se sprema za odlazak iz EPCG, izjavljujući da duže razmišlja o tome.

Bonus video: