CBCG demantuje Wall Street Journal: Ne spremamo se za kraj eura

U tekstu Vol Strit Džurnal se navodi i da Centralna Banka Crne Gore razmišlja o opcijama o "životu nakon eura"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 15:31h

Centralna banka Crne Gore smatra da nestanak eura nije realna opcija.

U saopštenju CBCG demantuje pisanje Vol Strit Džurnala da razmišljaju o tome što da se uradi poslije nestanka eura.

Takođe dodaju da je netačno da su u toku bilo kakve pripreme za uvođenje nacionalne valute.

Život nakon eura

Neke centralne banke u Evropi su počele da pripremaju planove za slučaj da države napuste eurozonu ili ako sam euro propadne, piše Vol Strit Džurnal (Wall Street Journal).

Prvi znaci su to što centralne banke razmišljaju kako da ožive valute koje nisu štampane još od kad je uveden euro u januaru 2002. godine.

Vol Strit Džurnal navodi i da Centralna Banka Crne Gore razmišlja o opcijama o "životu nakon eura".

"Crna Gora bi imala širok spektar mogućnosti, od korišćenja neke druge strane valute do uvođenja domaće valute", rekao je Nikola Fabris, glavni ekonomista CBCG.

Međutim, Fabris dodaje da Crna Gora nema kapacitet da štampa svoj novac.

Vol Strit Džurnal podsjeća da je Crna Gora prije uvođenja eura, koristila njemačku marku.

Sve oči uprte u Brisel

Centralna Banka Irske već razmišlja o obezbjeđivanju dodatnog pristupa štamparskim presama u slučaju da bude potrebno štampanje novčanica stare valute, koja bi mogla da bude ponovo oživljena.

Ali postoji i strah van 17 zemalja eurozone, pa se i Švajcarska sprema za najgore scenarije vezane za euro, koji mogu ugroziti stabilnost švajcarskog franka.

Vol Strit Džurnal podsjeća da su ovi planovi preliminarni, i da ne predstavlja očekivanja da se eurozona nepovratno kreće ka raspadanju.

Ali činjenica je da se ta mogućnost uzima za ozbiljno, iako je to nešto što je do ove jeseni bilo nezamislivo.

Sve oči su uprte u Brisel, gdje će 9. decembra pokušati da se iznađe rješenje za dvogodišnju finansijsku krizu u Evropi, izazvanu sumnjama da su države iz EU u stanju da vrate svoje dugove.

Raspad monetarne unije bi jednostavno izbrisao čitavu deceniju ekonomske integracije

Ulozi su visoku, a mnogi eksperti strahuju da bi, ukoliko evropski lideri ne nađu rješenje, raspad monetarne unije jednostavno izbrisao čitavu deceniju ekonomske integracije, ali i pokrenuo finansijski haps.

Podsjeća se da je prije formalnog lansiranja eura, čitava armija planera provela godine da stvori logistiku trenutnog duga, uključujući štampanje milijardi novčanica i distribuciju nove valute širom Evrope.

Ako bi euro propao, svi krediti i depoziti bi morali da budu promijenjeni u novu valutu, a države koje bi se opredijelile za povratak na stare valute moraju da nađu način kako da brzo odštampaju veliku količinu novčanica.

Prošle godine Irska je štampala 127,5 miliona novčanica po deset eura, prema podacima njihovog godišnjeg izvještaja. Ove godine je određeno 11 zemalja da štampaju 1,7 milijardi novčanica po pet eura.

Bonus video: