MNSS dobio odobrenje da pokrene tužbu protiv Crne Gore

Spor se, kako su kazali, odnosi na državu Crnu Goru i njene postupke, odnosno "nepostupke", koji su doveli nikšićku Željezaru do bankrota
52 pregleda 0 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.12.2011. 12:16h

Kompanije Montenegro spešlti stils (MNSS) i Rekupero kredito dobile su odobrenje od generalnog sekretara Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) da pokrenu tužbu protiv Crne Gore. Iz MNSS-a, koji je do aprila upravljao nikšićkom Željezarom, agenciji Mina-business su saopštili da su dobili dozvolu da tuže Crnu Goru pred posebnim odjeljenjem ICSID-a u Vašingtonu. “MNSS-u i Rekuperu je zahtjev za pokretanje postupka odobren u skladu sa izabranim pravilima arbitraže i pravilima posebnog odjeljenja ICSID-a, pod uslovima iz bilateralnog sporazuma o investicijama između Holandije i Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Crne Gore”, navodi se u saopštenju. Spor se, kako su kazali, odnosi na državu Crnu Goru i njene postupke, odnosno "nepostupke", koji su doveli nikšićku Željezaru do bankrota i koji su uzrokovali značajne gubitke i štetu kompanijama MNSS i Rekupero.

Apelacioni sud se još nije oglasio

MNSS i Rekupero su ranije tražili sudsku zaštitu od Visokog suda pravde Engleske i Velsa, jer je, kako su naveli, stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić osporio potraživanja dvije kompanije prema nikšićkoj fabrici. Visoki sud pravde Engleske i Velsa presudio je tada u korist MNSS-a i Rekupera, konstatujući da su njihova povjerilačka potraživanja od oko 100 miliona eura prispjela, odnosno da ih duguje Željezara. Privredni sud u Podgorici je početkom novembra odbacio Plan reorganizacije nikšićke Željezare, koju je podnio njen bivši vlasnik, kompanija Montenegro spešelti stils i proglasio bankrot.Podnosilac plana se žalio Apelacionom sudu, koji se još nije izjasnio.

Bonus video: