kap, dobit i plate

Ako koza laže, ne laže rog

“Vijesti” objavljuju izvode četiri izvozne otpremnice metala iz KAP-a koje su bile povod za priču o dosta čudnim prodajnim cijenama metala
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 08:37h

Zbog radnika KAP-a kojima su ruski menadžeri sredinom oktobra prijetili smanjenjem zarada, iako su baš tih dana prodavali aluminijuma po cijenama čak i po 500 dolara višim od tržišnih na Londonskoj berzi, kao i šire javnosti, “Vijesti” objavljuju izvode četiri izvozne otpremnice metala iz KAP-a koje su bile povod za priču o dosta čudnim prodajnim cijenama metala čiju strukturu direktor KAP-a Jurij Moisejev nije htio ili smio da objasni iako mjesecima već prima astronomsku zaradu u KAP-u zahvaljujući nesebičnoj pomoći poreskih obveznika Crne Gore.

Dan nakon što su „Vijesti“ objavile podatke o otpremanju četiri kamiona metala iz Kombinata aluminijuma u toj kompaniji je vanredno stanje. Pokrenuta je istraga, a izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev je radnicima koji plasiraju, kako tvrdi, „neistine o poslovanju KAP-a“ zaprijetio otkazima, a svim ostalim van kompanije sudskom tužbom. „Vijesti“ su još u ponedjeljak poslale izvršnom direktoru KAP-a otpremnice za četiri količine metala od 17. oktobra po fakturisanim cijenama od 2.746, 2.662, 2.468 dolara i 2.546 dolara po toni i tražili konkretne odgovore na tri pitanja: da li KAP prodaje metal po osnovu nekog terminskog (unaprijed oročenog) ugovora, kako je moguća ovolika razlika u prodajnoj cijeni metala, kao i koliki su preferencijali po toni po osnovu povlastica koje Crna Gora ima prilikom izvoza u EU?

Umjesto prethodno najavljenih odgovora iz menadžmenta, Jurij Moisejev je juče poslao saopštenje sljedeće sadržine:

"Kombinat aluminijuma trenutno proživljava ekonomsku krizu i mi ulažemo maksimalne napore da ublažimo složenu finansijsku situaciju u kompaniji. Uprkos mnogim teškoćama, uspjeli smo da zaradimo svoje plate, platimo dio obaveza prema EPCG i formiramo zalihe sirovina dovoljne za kontinuiran rad tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Uspjeli smo da pošaljemo svoje zaposlene na radničke sportske igre u Vrnjačku Banju, a namjeravamo i da djecu naših radnika obradujemo prigodnim novogodišnjim programom.

Bez obzira na sve, kako je dodao direktor KAP-a, „na uspjehe pojedinci uzvraćaju na izuzetno ružan način“.

"Neko je, očigledno, i te kako zainteresovan da neistinama po pitanju ekologije, visine zarada, finansija i drugih, predstavi javnosti pogrešnu sliku o KAP-u. Imajući u vidu da način plasiranja neistina o poslovanju KAP-a predstavlja grubo kršenje svih zakonskih i moralnih načela, već smo pokrenuli interne istrage o načinu plasiranja lažnih finormacija, a svi zaposleni koji u tome učestvuju biće udaljeni s posla i protiv njih pokrenut odgovarajući sudski postupak. Takođe, sudskom tužbom odgovorićemo i na sve neosnovane i neistinite optužbe koje dolaze sa adresa van KAP-a, kako bi zaštitili ugled kompanije u javnosti i kod svojih dugogodišnjih poslovnih partnera", zaključio je Moisejev.