KAP prodavao aluminijum i za 500 dolara više po toni od zvanične berzanske cijene

KAP je prema podacima, iz navedenih otpremnica, metal prodavao posredstvom Luke Ploče, ali i druge destinacije u Mađarskoj
74 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva Vijesti
KAP, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.12.2011. 08:47h

Novi interni podaci o poslovanju Kombinata aluminijuma do kojih su "Vijesti" došle zahvaljujući hrabrim pojedincima unutar aluminijumske kompanije pokazuju da je poslovodstvo tog preduzeća kada je, u drugoj polovini oktobra, otvoreno "prijetilo" radnicima smanjenjem zarada, prodavalo aluminijum kompaniji Glenkor International AG po cijenama i do 2.746 dolara za tonu!

Ova prodajna cijena na dan 17. oktobar ove godine, prema otpremnici za količinu metala od oko 22,5 tona (jedan kamion-prim. aut) u koju su "Vijesti" imale uvida bila je viša za čak oko 540 dolara od prosječne cijene aluminijuma (oko 2.200 dolara) koja je tog dana postignuta na Londonskoj berzi metala.

Ovaj kamion aluminijuma iz KAP-a, Glenkor je usmjerio da ide u izvoz posredstvom Luke Ploče.

Ostale tri otpremnice sa istim datumom, u koje su "Vijesti", takođe, imale uvid, pokazuju prodaju količina metala od 22,67 tona po cijeni od 2.662 dolara, 22,67 tona po 2.468 dolara i 22,59 tona po cijeni od 2.546 dolara, što je, takođe, značajno više od prodajne cijene na Londonskoj berzi 17. oktobra, ali i mjesec dana unazad budući da se prosječna vrijednost cijene metala iz KAP-a takom prethodnog mjeseca uzima u obzir prilikom formiranja prodajne cijene Glenkoru.

U drugoj polovini oktobra, kada je menadžment KAP-a tražio hitno formiranje Komisije za smanjenje troškova u toj kompaniji, što je, u stvari, trebalo da bude uvertira za smanjenje zarada radnicima – neposrednim izvršiocima u proizvodnji, KAP je prema podacima, iz navedenih otpremnica, metal prodavao posredstvom Luke Ploče, ali i druge destinacije u Mađarskoj.

"Vijesti" su u ponedjeljak poslale izvršnom direktoru KAP-a Juriju Moisejevu otpremnice za navedene količine metala i tražili konkretne odgovore na tri pitanja: da li KAP prodaje metal po osnovu nekog terminskog (unaprijed oročenog) ugovora, kako je moguća ovolika razlika u prodajnoj cijeni metala, kao i koliki su preferencijali po toni po osnovu povlastica koje CG ima prilikom izvoza u EU, ali do zaključenja ovog broja nijesmo dobili odgovore.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: