Sindikat će iskoristiti sva prava da zaštiti zaposlene

"Ponovo se pokazalo da je kriza najviše pogodila one sa najnižim primanjima, dok odmah pored njih drugi žive u sjaju i izobilju"
68 pregleda 0 komentar(a)
Štrajk Željezara, Foto: Ivan Banović
Štrajk Željezara, Foto: Ivan Banović
Ažurirano: 05.12.2011. 13:04h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) upozorio je da će, ukoliko se trend povećanja nezaposlenosti nastavi, biti prinuđen da iskoristi sva demokratska prava da zaštiti zaposlene.

Iz SSCG su saopštili da podaci Monstata, koji pokazuju da je u prošloj godini u Crnoj Gori bez posla ostalo 13.000 ljudi, pozivaju relevantne faktore da učine sve da bi se trend pada zaposlenosti zaustavio.

"Ti podaci nas nijesu u potpunosti iznenadili, ali jesu izuzetno zabrinuli, jer ukoliko se trend pada zaposlenosti nastavi, bićemo prinuđeni da iskoristimo sva demokratska prava da zaštitimo zaposlene od nezaposlenosti, kao i da na sve moguće načine izvršimo pritisak za otvaranje novih radnih mjesta, posebno u realnom sektoru", navodi se u saopštenju.

Situaciju u Crnoj Gori u SSCG smatraju alarmantnom zbog vrlo nepovoljnog odnosa zaposlenih i penzionera, odnosno, broj penzionisanih je sve veći, a zaposlenih sve manji.

Iz SSCG su objasnili da ta činjenica stvara veoma nepovoljnu socijalnu situaciju u Crnoj Gori u kojoj velika grupa ljudi nema sredstava ni za preživljavanje, dok je na drugoj strani malo onih koji ne osjećaju pad standarda.

"Ponovo se pokazalo da je kriza najviše pogodila one sa najnižim primanjima, dok odmah pored njih drugi žive u sjaju i izobilju", kazali su iz SSCG.

Osuđuju i najavu poskupljenja struje

Najnovije najave poskupljenja struje SSCG oštro osuđuje i poziva Vladu da ispita svoje unutrašnje rezerve.

SSCG smatra da je vrijeme za sprovođenje hitnih mjera kako bi izbjegli moguće pogubne posljedice globalne ekonomske krize

Iz te radničke asocijacije zahtijevaju da se hitno napravi socijalni program za najugroženije, koji nijesu u mogućnosti da plaćaju račune za struju, da im se obezbijedi neka vrsta pomoći.

"Na to nas posebno obavezuje podatak da je samo prošle godine 13.000 radnika ostalo bez posla, a da je više od 30.000 na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), od čega je većina teže zaposlivih ljudi", navodi se u saopštenju.

Upozoravali da kriza ne može zaobići Crnu Goru

SSCG smatra da je vrijeme za sprovođenje hitnih mjera kako bi izbjegli moguće pogubne posljedice globalne ekonomske krize.

"Mi smo svoje ispoštovali, a da li su i Vlada i poslodavci, najbolje pokazuju objavljeni statistički podaci"

"Ukoliko bi se trend gubitka radnih mjesta nastavio i ako bi i ove godine broj radnih mjesta bio manji za deset, 12 ili 15 hiljada, naredne godine, došli bismo u situaciju da se ne mogu servisirati penzije i socijalna davanja, što bi za naše društvo bilo pogubno", upozoravaju iz te radničke asocijacije.

SSCG podsjeća socijalne partnere na potpisani protokol, koji predviđa da u toku ekonomske krize neće biti otpuštanja radnika u realnom sektoru, a da će se sindikat uzdržavati od štrajkova i protesta.

"Mi smo svoje ispoštovali, a da li su i Vlada i poslodavci, najbolje pokazuju objavljeni statistički podaci", zaključili su iz SSCG.

Bonus video: