Radnici "Oboda" direktoru: Udovoljavali ste samo sebi

Radnici tvrde da je novog vlasnika dobio “Obodov” poslovni prostor u Plavu, a da je slično i sa prostorom na Cetinju, u zgradi Vile, gdje je sada otvorena prodavnica za obuću
195 pregleda 0 komentar(a)
Obod, Foto: Danijela Lasica
Obod, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 04.12.2011. 18:37h

Međusobno optuživanje bivših radnika “Oboda” i rukovodstva firme oko toga ko je prodao i uništio imovinu nekadašnjeg crnogorskog giganata, se nastavlja.

Iz Koordinacionog odbora radnika i penzionera EI „Obod“ kazali su da je izvršni direktor “Oboda” Jovan Koljević “u javnost iznio niz netačnih informacija i da on i ostali direktori najbolje znaju šta se desilo sa imovinom tog preduzeća”.

“Šta je prodato u bivše republike možemo do sjutra nabrajati, i samo nagađati kako je prodato ili poklonjeno nekom od vas i vaših prethodnika. A rasulo u ’Obodu’ počelo je od vaših prethodnika, a završiće se sa vama, gospodine Koljeviću”, poručili su radnici aktuelnom direktoru.

Šta je prodato u bivše republike možemo do sjutra nabrajati, i samo nagađati kako je prodato ili poklonjeno nekom od vas i vaših prethodnika. A rasulo u ’Obodu’ počelo je od vaših prethodnika, a završiće se sa vama, gospodine Koljeviću, poručili su radnici aktuelnom direktoru

“Što se tiče rušenja i seljenja starog ’Oboda’ u ’Novi Obod’ opreme, mašina, obojenih metala, odlivaka, alatnog čelika, rezervnih djelova, samo javnost podsjećamo da su kamioni sa tom opremom prvo svraćali po privatnim kućama, pa onda išli na istovar u ’Obod’. Zatim vas podsjećamo da imamo dokaz da ste prodali više od 40 tona lima. Zatim, znaju radnici da su magacini izdati, ali se pitamo gdje su osnovna sredstva i drugo iz tih prostora? Kome je to prodato ili poklonjeno za koliko novca, i kome idu te pare”, pitaju se radnici, u pismu dostavljenom “Vijestima”.

Radnici navode da su posebno izritirani pričom o prodaji placa u Bečićima za više od dva miliona eura i načinom na koji je taj novac raspoređen. Oni optužuju Koljevića da su “u toj raspodjeli zaboravljeni penzioneri i radnici koji su gradili ’Obod’ i napravili svojevremeno rekordnu proizvodnju“.

Na socijalne slučajeve ste odvojili više od 30.000 eura, a sebi i saradnicima, kao kadrovima, dali ste oko 80.000 eura

On je ponovio da su radnici tražili da se magacini zapečate, da se formira komisija koja će popisati imovinu “Oboda”, pa da se tek onda sazove skupština akcionara koja će Koljevića razriješiti dužnosti.

“A ne, kao što radite posljednje četiri godine - sazovete skupštinu, pa je odložite. Mislimo da bi najbolje bilo da se uvede stečaj, jer bi se jedino nakon popisa znalo šta je ’Obod’ imao, a šta ima sad, i koliko radnici imaju akcija”, poručio je Banović u ime radnika.

On je zaključio da “radnici imaju saznanja da su te akcije prepolovljene”, i da je činjenica „da su radnici, nakon svih obećanja iz Vlade, samo prevareni i opljačkani za dionice“.

Koljević: Rekao sam sve

Izvršni direktor “Oboda” Jovan Koljević nije želio, kako je kazao, da se ponovo upušta u polemiku sa bivšim radnicima, “jer im je sve što ima već rekao”. Koljević je podsjetio da je u “Obodu” u toku stečajni postupak i “da su njima sve funkcije trenutno suspendovane, zbog čega i ne može i ne želi dodatno da polemiše sa radnicima”.

“Ponoviću nešto što sam već rekao, a to je da je sve neistina što se navodi u pismu radnika. Lično mogu da potvrdim da smo u posljednje tri godine imovinu ’Oboda’ zaštitili na najbolji mogući način, s obzirom na sve što se dešavalo. I mogu još da poručim da ću svu dokumentaciju o ovom preduzeću predati stečajnom upravniku kada bude imenovan”, kazao je kratko “Vijestima” Jovan Koljević.

Bonus video: