DUŽNIČKA KRIZA

"Euro će opstati, nezamislivo bi bilo vratiti se sada na marke"

Bivši poslanik njemačkog Bundestaga smatra da bi se kriza eurozone mogla proširiti na EU, ukoliko države članice ne budu mogle da kontrolišu problem zaduživanja
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 15:18h

Za Crnu Goru je dobro što koristi euro, jer će on opstati uprkos dužničkoj krizi u zoni zajedničke evropske valute, ocijenio je bivši poslanik njemačkog Bundestaga i predsjednik Zanatske komore Koblenc, Verner Vitlih.

On je uvjeren da će euro opstati, dok Njemačka nema drugog izbora osim da se bori da sačuva evropsku valutu.

"Bilo bi potpuno nezamislivo da sad moramo da se vraćamo na marke", rekao je Vitlih agenciji Mina-business.

On smatra da bi se kriza eurozone mogla proširiti na EU, ukoliko države članice ne budu mogle da kontrolišu problem zaduživanja.

Ne smije se dopustiti da svaka tri mjeseca u krizu zapadne neka nova država eurozone, zbog čega ostale moraju da traže “finansijski kišobran” da bi iz nje izašle

Prema njegovim riječima, ne smije se dopustiti da svaka tri mjeseca u krizu zapadne neka nova država eurozone, zbog čega ostale moraju da traže “finansijski kišobran” da bi iz nje izašle.

Crna Gora, kako je naveo Vitlih, mora da radi na konkurentnosti privrede na internacionalnom nivou, što je proces za koji zahtijeva vrijeme. Potrebno je, smatra on, sprovesti reforme, uvesti nove tehnologije i primjenjivati iskustva EU.

"Ovdje smo da približimo način na koji se razvija zanatstvo i srednjestaleška privreda, jer je u Njemačkoj upravo to kičmeni stub ukupne privrede", saopštio je Vitlih, koji je ove sedmice u Podgorici učestvovao na konferenciji pod nazivom Stručna kvalifikacija, kao faktor ekonomskog razvoja.

On je kazao i da u Njemačkoj postoji dvojako mišljenje kada je riječ o pridruživanju novih članica EU – političko je da bi to ojačalo stabinost, dok je za građanje to samo dodatno opterećenje.

"Proces pridruživanja novih članica neće ići tako brzo, jer stanovništvo razmišlja drugačije nakon krize u eurozoni i grčkog duga. Mislim da ne možemo građane dodatno opteretiti", rekao je Vitlih.

On je podsjetio i da Njemačka ima visok nivo dugovanja, ali i prednost što uz pomoć privrede neke probleme može riješiti lakše nego druge države.

"Građani Njemačke se često osjećaju kao majstori za plaćanje u EU, ali im treba objasniti da i država profitira od članstva, jer preko 50 odsto njemačkih prihoda iz izvoza dolazi iz evropskih zemalja. Te činjenice stanovništvo malo uzima u obzir", objasnio je Vitlih.

On je dodao da bi za njega bilo smisleno da Crna Gora u petak dobije datum početka pregovora, jer su zemlje zapadnog Balkana, sa njihove tačke gledišta, relativno male, posebno Crna Gora sa 650 hiljada stanovnika.

"U zemljama zapadnog Balkana se mora održati državna struktura, a to ni za Crnu Goru, ni za zemlje u regionu nije jednostavno. Na Balkanu posljednjih 20 godina važe malo drugačiji zakoni i sa aspekta EU he potrebno dati doprinos da među različitim etnicitetima na ovim prostorima u budućnosti ne dolazi do konflikta", saopštio je Vitlih.

Države eurozone, kako je rekao, moraju biti svjesne odgovornosti i oprezno baratati brojkama i poštovati stroga pravila, da se ne bi ponovio grčki scenario.

On smatra i da bi njemačka Vlada mogla objasniti građanima da je jednom pomogla u spašavanju neke zemlje od bankrota, ali da bi drugi put to bilo previše.

"Zbog toga se moraju pooštriti pravila i sankcije za države koje su prekršile pravila štednje i zaduživanja u periodu krize, a u slučaju nužde i isključiti ih iz monetarne unije", zaključio je Vitlih.