Privredna komora: Restrikcije će izazvati viša sila

Oni smatraju da je razlog tome činjenica da već više od tri decenije nije sagrađen nijedan novi energetski objekat
0 komentar(a)
struja, Amerika, Foto: Reuters
struja, Amerika, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2011. 12:21h

Eventualne restrikcije struje, ako do njih dođe, bile bi uzrokovane višom silom, smatraju u Privrednoj komori (PKCG), ocjenujući da je situacija u energetskom sektoru izuzetno teška i zabrinjavajuća.

Oni su kazali da je situacija, osim u Crnoj Gori, teška i u susjednim, ali i zemljama šireg regiona.

„Eventualne restrikcije, ako do njih dođe, uzrokovane su višom silom. Ali i inače, zbog niskog stepena iskorišćenja, čak i kod maksimalno moguće proizvodnje imamo značajan uvoz električne energije za potrebe godišnjeg konzuma Crne Gore“, rekli su agenciji Mina-business iz PKCG.

Oni smatraju da je razlog tome činjenica da već više od tri decenije nije sagrađen nijedan novi energetski objekat.

„Zbog toga je obaveza svih da racionalnim korišćenjem energije, počev od svakog domaćinstva do velikih poslovnih sistema, ne samo upravljamo vlastitim troškovima, nego i doprinesemo da se ublaže efekti uzrokovani dugim sušnim periodom“, poručili su iz PKCG.

I suša je doprinijela

Oni su podsjetili da je veliki broj sušnih dana u najvećem periodu ove godine i nizak nivo akumulacija značajno smanjio proizvodnju u hidroelektranama (HE).

„Suprotno je bilo prethodnih godina, a posebno prošle, kada je zbog povoljnih hidroloških uslova i visokog stepena pouzdanosti proizvodne i druge tehnološke opreme, zabilježena rekordna proizvodnja hidroenergerskih objekata“, naveli su iz PKCG.

Proizvodnja je danas, kako su kazali, na nivou od svega 72 odsto u HE Piva i 76 odsto u HE Perućica, u odnosu na planiranu za ovu godinu i bez realnih izgleda da se do kraja godine značajnije popravi.

„To je i ispod obima proizvodnje definisanog energetskim planom za ovu godinu i ispod polovine proizvodnje ostvarene u prošloj godini“, objasnili su iz PKCG.

Ocjenjujući da su novembar i decembar mjeseci kada se najviše koriste instalisani kapaciteti, iz PKCG poručuju da je sasvim jasno da je stanje zabrinjavajuće i pored toga što termoelektrana Pljevlja od puštanja u pogon proizvodi do sada maksimalnu količinu energije za 11 mjeseci.

„To je rezultat uredne dopreme kvalitetne rude iz Rudnika uglja, ali i visoko kvalitetnog kapitalnog remonta vitalnih postrojenja od prije par godina. Situacija u energetskom sektoru je izuzetno teška i to nije samo karakteristika naše države već je skoro ista u susjednim zemljama“, tvrde iz PKCG.

Povećanje cijena je opravdano

Oni su, međutim, ocijenili razumljivim zahtjev za povećanje cijene električne energije koji je Elektroprivreda (EPCG) podnijela Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE).

„Smatramo da je zahtjev razumljiv imajući u vidu ogromna potraživanja EPCG, zatim čestu pojavu neredovnog izmirivnja troškova za utrošenu električnu energiju, a naročito ne baš optimistične prognoze kada je riječ o obilnim padavinama u skorije vrijeme“, naveli su iz PKCG.

Oni su dodali i da je, ipak, u nadležnosti državnog regulatornog tijela da vrednuje zahtjeve EPCG.

„Očekujemo da će se naći rješenje koje neće ugroziti urednost u snabdijevanju potrošača, pozitivno poslovanje privrede kao ni standard građana“, zaključili su iz PKCG.

Bonus video: