Građani račune od frizera uglavnom ne dobijaju

Najčešće nepravilnosti koje uočavaju poreski inspektora tokom kontrola PDV obveznika vezane su za posjedovanje i upotrebu fiskalnih kasa, odnosno neizdavanje fiskalnih računa
194 pregleda 0 komentar(a)
kosa, Foto: Www.shutterstock.com
kosa, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 03.12.2011. 15:28h

U većini frizerskih salona u Crnoj Gori građani ne dobijaju račune za naplaćene usluge, iako su frizeri poreski obveznici i dužni su da promet iskazuju preko registar kasa ili putem posebnih računa koje ovjerava nadležni organ.

Iz Poreske uprave (PU) podsjećaju da je poreski obveznik svako preduzeće ili preduzetnik koji samostalno obavlja djelatnost u skladu sa propisima, što podrazumijeva obavljanje svih proizvodnih, prerađivačkih, trgovinskih i uslužnih djelatnosti, uključujući i djelatnost frizera.

Predstavnici PU su kazali da mjere inspekcijskog nazora preduzimaju u skladu sa planom kontrola, izrađenim u okviru godišnjeg, u cilju racionalnog i efikasnog korišćenja kapaciteta ovog organa i postizanja što boljih rezultata.

Shodno Zakonu o porezu na dodatu vrijednost (PDV), predmet oporezivanja je promet proizvoda i usluga koje poreski obveznik u okviru obavljanja svoje djelatnosti vrši uz naknadu

Najčešće nepravilnosti koje uočavaju poreski inspektora tokom kontrola PDV obveznika vezane su za posjedovanje i upotrebu fiskalnih kasa, odnosno neizdavanje fiskalnih računa.

Shodno Zakonu o porezu na dodatu vrijednost (PDV), predmet oporezivanja je promet proizvoda i usluga koje poreski obveznik u okviru obavljanja svoje djelatnosti vrši uz naknadu.

Obveznici koji u posljednjih 12 mjeseci ostvare oporezivi promet u vrijednosti koja prelazi 18.000 eura dužni su da se registruju kao obveznici PDV-a. Poreski obveznici koji isporuke proizvoda i usluga naplaćuju u gotovom, obavezni su da promet iskazuju preko poreskih registar kasa, uz obavezno izdavanje fiskalnih računa.

Prema zakonu, obveznici koji u poslednjih 12 mjeseci ostvare oporezive isporuke proizvoda i usluga u vrijednosti koja ne prelazi, odnosno nije vjerovatno da će preći 18.000 eura, nijesu u obavezi da se registruju kao obveznici PDV-a, obračunavaju i iskazuju tu vrstu poreza na računima i nemaju pravo na odbitak pretporeza i nijesu dužna da vode knjigovodstvo propisano za PDV.

Međutim, i oni, kako je objašnjeni iz PU, imaju pravo na dobrovoljnu registraciju za PDV i mogu postati PDV obveznici podnošenjem zahtjeva za otpočinjanje obračunavanja i plaćanja tog poreza.

Bonus video: