Rusi su nam donijeli lošu praksu i finansijsku nepismenost

Analitičarka Mila Kasalica smatra da je sudbina KAP-a sudbina kvaliteta privređivanja Crne Gore u bliskoj i daljnjoj budućnosti
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2011. 08:51h

Kombinat aluminijuma (KAP) je visoko važan za ukupne makroekonomske trendove u Crnoj Gori, ali ne zato što je nebitan kao proizvođač, a bitan kao statistički izvoznik, već zato što je KAP bio i ostao decenijski simbol crnogorskog ekonomskog jalovog eksperimentisanja i političkog profitiranja. Primarno, a posebno od trenutka privatizacije, problemi KAP-a su na mikroekonomskom planu, ocijenila je za “Vijesti” Mila Kasalica, ekonomski i finansijski analitičar.

Kasalicu smo pitali šta misli da bi Vlada trebalo da uradi sa prezaduženim KAP-om od kojeg izgleda i te kako zavise makroekonomski pokazatelji u Crnoj Gori, kreditni rejting, a vjerovatno i novo zaduživanje kroz izdavanje euroobveznica.

"Sa baćuškama su nam došle nekvalitetne poslovne prakse i začuđujuća finansijska nepismenost, da se djelimično može iskazati saglasje da su ovakvi modeli ponašanja menadžementa i uprave KAP-a manje proizvod neznanja, ili opravdanje, nego drastično neuspješna odbrana privatnih interesa",smatra Kasalica.

Dužnici poreskih obaveznika

Kako god, dodala je ona, sudbina KAP-a je sudbina kvaliteta privređivanja Crne Gore u bliskoj i daljnjoj budućnosti.

Sakrivanja iza zasluga tipa “KAP je vazda nešto spasavao Crnu Goru” odavno su potrošena.

Na pitanje da prokomentariše veoma visoke menadžerske zarade u KAP-u, budući da je ta kompanija godinama na grbači poreskih obveznika, Kasalica je kazala da “zarade menadžmenta KAP-a ne bi bile nikada predmet interesovanja javnosti da su odradili svoj privredni posao u skladu sa pravilima struke i razvojnih incijativa”.

"Ali, treba napomenuti i sljedeće: KAP-ovi sindikalci mogu prozivati administrativce zbog navodno većih zarada, ali i jedni i drugi i treći su dužnici poreskih obveznika Crne Gore i uvjerenja sam da toga nisu svjesni, jer su sakrivanja iza zasluga tipa “KAP je vazda nešto spasavao Crnu Goru” odavno potrošena, još daleke 1997. godine kada su ti isti radnici sa menadžerima očerupali mjesto svojeg zaposlenja", istakla je Kasalica.

Psihologija Tuškog puta

A na pitanje šta misli o ideji da KAP odmah obustavi proizvodnju, pametno konzervira ćelije i da do isteka subvencija u martu 2012. naredna četiri mjeseca samo prodaje struju (oko 112.000-120.000 MWh mjesečno) koju dobija prema važećoj formuli, Kasalica je odgovorila da “psihologiju rada kao da smo se vratili na Tuški put ne treba primjenjivati u ovako ozbiljnom trenutku privrednih kretanja u našoj zemlji”.

"Mikroekonomski, nisam sigurna da je dovoljno kompetencija i strpljenja unutar KAP-a da se po tradicionalnoj tehnologiji bilo šta “pametno konzervira”. Makroekonomski, KAP treba da se fokusira da podmiri račune za struju bar za značajni nivo već naplaćenih subvencija od građana Crne Gore, posebno imajući u vidu da nas niko nije pitao želimo li da plaćamo neodgovorne trošadžije za njihove neposlovnosti i strateška sljepila, pošto su subvencije u ime poreskih obveznika date za razvoj nacionalne ekonomije i privredni napredak aluminijskog subjekta", navela je Kasalica.

Mijović novi direktor Aluminijuma

Pokret za promjene insistira da se utvrdi koji je interes države Crne Gore da preuzima dug KAP-a i na koji način je utrošen zajam Dojče banke.

“Vijestima” je u aluminijumskoj kompaniji potvrđeno da su platili oko četiri miliona eura duga Elektroprivredi Crne Gore, što je rezultat dogovora od prije nekoliko dana.

PZP traži saslušanje Katnića

Pokret za promjene je uputio predlog Skupštini Crne Gore, za kontrolno saslušanje ministra finansija Milorada Katnića. Razlog ove inicijative jeste mogućnost da Vlada Crne Gore preuzme dug KAP-a, od 22 miliona eura.

"Pokret za promjene insistira da se utvrdi koji je interes države Crne Gore da preuzima dug KAP-a i na koji način je utrošen zajam Dojče banke, odobren Kombinatu, koji bi Vlada mogla da prevali na teret poreskih obveznika. Vlada je nagovijestila da će prestati s praksom pružanja državne pomoći Kombinatu aluminijuma, koja do sada iznosi više stotina miliona eura. Državna pomoć KAP-u bila je predmet rasprave Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, koji je tom prilikom predložio i kritički intonirane zaključke, koje Skupština nije usvojila, zbog toga što je klub DPS-a naknadno povukao podršku zaključcima", naveo je poslanik PzP-a dr Zarija Pejović.

Galerija

Bonus video: