Oko 300 privilegovanih zarada u KAP-u

Prosječna neto zarada u Fabrici glinice je 722 eura, Siluminima 662, Transportu i skladištu 562, Centru za opšte poslove 529, za ishranu radnika 519, za zaštitu radnika 775
0 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.12.2011. 13:58h

Posljednji uopšteni izvještaj o prosjeku zarada u Kombinatu aluminijuma najbolje i najslikovitije prikazuje haos koji vlada u KAP-u kada je raspodjela plata u pitanju, ocijenio je član izvršnog odbora Sindikata KAP-a Radovan Tošković koji je medijima podijelio struktuua mjesečnih primanja zaposlenih po sektorima u aluminijumskoj kompaniji.

Prema podacima za septembar ove godine prosječna bruto zarada u KAP-u je 1.251 euro, a prosječna neto zarada 871 euro, što su zaista nevjerovatni podaci imajući u vidu da se radi o kompaniji koja godinama opstaje na grbači poreskih obveznika.

Ovoliki prosjek zarada u KAP-a, skoro duplo veći od državnog prosjeka od 477 eura,posljedica je izuzetno visokih zarada u administraciji i menadžmentu kompanije, dok neposredni izvršioci u proizvodnji imaju mnogo manja primanja.

"Ovaj izvještaj potvrđuje opravdanost velikog ogorčenja i nezadovoljstva velikog broja radnika zbog sumanutih i pljačkaških plata oko 300 privilegovanih radnika KAP-a, a na višegodišnju štetu ostalih radnika. Primjera radi prosječna neto plata za septembar u sektoru Kadrovski i pravni poslovi je 3.442 eura ili u bruto iznosu 5.109 eura; prosjek neto plate u kabinetu generalnog direktora je 1.904; u Pravnom sektoru “na ruke” dobijaju 1.810 eura, u cijelini Ekonomika i finansije je prosjek 1.294 eura; u Centru za kvalitet 1.334 eura; u Centru za kadrove i menadžment 1.290 eura; u Centru za informacione sisteme 897 eura; dok u proizvodnim pogonima gdje su najteži uslovi rada prosječne neto zarade iznose 990 eura u Elektrolizi, 783 eura u Livnici, 862 eura u Anodama i 710 eura u pogonskom održavanju", naveo je Tošković.

Prosječna neto zarada u Fabrici glinice je 722 eura, Siluminima 662 eura, Transportu i skladištu 562 eura, Centru za opšte poslove 529 eura, Centru za ishranu radnika 519 eura, Centru za zaštitu radnika 775 eura, i Sindikatu 685 eura.

On je napomenuo da velika većina radnika neposrednih izvršioca u prozvodnim pogonima KAP-a primaju izuzetno niske zarade u odnosu na primanja u „privilegovanim krugovima“ kompanije.

"Razumljivo je što poslodavac neće da dostavi sindikatu- radnicima listing pojedinačnih plata za sve radnike KAP-a koji bi naslikovitije potvrdio kakav haos vlada u KAP-u po pitanju plata. Poslodavac je uveo navedenu praksu jer je u dogovoru sa nadležnim institucijama Crne Gore koje ćute godinama i ne kontrolišu - sankcionišu bezakonje i organizovanu pljačku novca kada su pitanju lični dohoci gdje manji broj privilegovanih više godina pljačka ostale radnike. Sindikat će uz pomoć svih ugroženih radnika istrajati na tome da se nosioci ovog haosa zakonski kazne, a raspodjela ličnih dohodaka dovede u realne okvire", zaključio je Tošković.

Bonus video: