Moguće smanjenje PDV-a za struju

Uvoz struje za 2011. koštaće oko 66 miliona eura, što je 17 miliona preko plana
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 08:38h

Ministarstvo finansija će razmotriti inicijativu o smanjenju poreza na dodatu vrijednost za električnu energiju kada bude poznata odluka Agencije za energetiku o cijenama, saopšteno je “Vijestima” iz vladinog resora.

Centar za zaštitu potrošača javno je pozvao Vladu da spriječi udar na standard građana zbog najavljenog poskupljenja struje, tako što bi PDV sa 17 svela na sedam odsto.

" Ne možemo o tome, dok ne vidimo šta će RAE odlučiti" istakli su iz ministarstva.

Regulatona agencija čeka da Elektroprivreda kompletira dokumentaciju kojom bi potvrdila zahtjev za opravdano prekoračenje troškova. Do sredine decembra odlučiće da li će sa dodatnih 10,6 miliona eura opteretiti aktuelne cijene. To bi, prema nezvaničnim procjenama, izazvalo poskupljenje struje od januara.

Prognoze da li će biti nabavljeno dovoljno struje za domaće potrebe i da li će kiše vratiti proizvodnju struje iz hidroelektrana glavne su teme prethodnih sedmica. Prekomjerni uvoz po drastično povećanim cijenama potrošači će plaćati tek od 1. jula.

Tada će RAE odrediti prihod koji energetske kompanije mogu da naplate preko računa za struju. Uz to, potrošačima mora biti vraćeno oko 20 miliona eura, koliko je EPCG zaradio od prošlogodišnjeg izvoza.

Uvoz struje za 2011. koštaće oko 66 miliona eura, što je 17 miliona preko plana.

Bonus video: