Glavni grad će oduzimati poslovne prostore da bi rasčistio sa dužnicima

Za slabu naplatu komunalnog opremanja krivi investitori zato što ne žele da plaćaju dažbine ili zato što nemaju novca
97 pregleda 0 komentar(a)
opstina, podgorica, zgrada, zgrada opstine, Foto: Arhiva "Vijesti"
opstina, podgorica, zgrada, zgrada opstine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.11.2011. 16:43h

Slabe prihode od naknada za komunalno opremanje Glavni grad pokušava da nadomjesti tako što utužuje dužnike ili im oduzima poslovne prostore, koje će prodavati ili izdavati, saopšteno je na Odboru za statut i propise.

Odbornika SNP-a Dragana Ivanovića interesovalo je da li su za slabu naplatu komunalnog opremanja krivi investitori zato što ne žele da plaćaju dažbine ili zato što nemaju novca da izmiruju svoje obaveze prema Glavnom gradu.

Odgovarajući na pitanje, gradski sekretar za finansije Miomir Jakšić ponovo se dotakao finansijske krize, koja je dobrim dijelom uslovila rebalans ovogodišnjeg budžeta.

" Čim nema prodaje zemlje, ne vrši se ni promet nepokretnosti. Kad nema gradnje objekata, nema ni novca od naknada za komunalno opremanje. To je povezani lanac" objasnio je Jakšić.

Direktorica Agencije za izgradnju i razvoj Glavnog grada Nada Mugoša kazala je da su ove godine u dijelu naknada za komunalno opremanje dosta “podbacili”, iako su planirali da ostvare prihod od 20 miliona eura.

" Međutim, imamo bankarske garancije i utužujemo dužnike ili namirujemo dugovanja dobijanjem poslovnog prostora i slično.

Poslovne prostore ćemo prodavati, a ako to ne uspijemo, izdavaćemo ih. Bićemo dobri domaćini i nećemo ih prodavati ispod procijenjene vrijednosti" kazala je Mugoša.

Odbor je podržao svih 26 predloga, koji će se kao tačke dnevnog reda, naći na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada.

Novi članovi odbora

Odbor za izbor i imenovanja podržao je predlog da se za članove odbora direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice imenuju Momčilo Vujošević, Rina Ivančević, Nataša Gligorović, Filip Makrid i Dušanka Ćupić.

Za novog člana Upravnog odbora JP “Sportski objekti” izabrana je Maja Perić, “Pogrebnih usluga” Draško Vučinić, “Čistoće” Suljo Alivodić, “Deponije” Natalija Blagojević, a Upravnog odbora JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci Alma Ljuljanaj.

Na članstvo u odboru JP “Putevi” ostavku je podnio Goran Vulević, a novi članovi su Radmila Maljević i Dragutin Božović. Odbor je podržao da se na čelo Izborne komisije Glavnog grada imenuje Srđan Raičević, a za njegovog zamjenika Zoran Kostić.

Za sekretara je predložen Vladimir Čađenović, a za članove Željko Vuković, Mišela Manojlović, Svetlana Ulić, Marica Babović i Radosav Jokić. Za zamjenike članova predloženi su Radmila Jašović, Edina Bulić, Aleksandar Ljumović, Štjefan Ujkić i Darko Čelebić.

Bonus video: