Direktor Elektroprivrede Malerba se vraća u Italiju

Izvori “Vijesti” bliski A2A tvrde da se eventualni odlazak izvršnog direktora Enrika Malerbe “ne može tumačiti kao povlačenje italijanske kompanije iz Crne Gore”
0 komentar(a)
Enriko Malerba, Foto: Slađan Blagojević
Enriko Malerba, Foto: Slađan Blagojević
Ažurirano: 29.11.2011. 08:45h

Izvršni direktor Elektroprivrede Enriko Malerba najvjerovatnije će napustiti tu funkciju, jer nije ispunio očekivanja italijanskog A2A radom u menadžmentu EPCG.

“Vijesti” to nezvanično saznaju od izvora bliskih centrali kompanije u Milanu, dok u EPCG kažu da im nije poznato Malerbino povlačenje.

Italijanska kompanija je suvlasnik državne Elektroprivrede sa skoro 44 odsto akcija, a taj udio posjeduje od oktobru 2009. godine. Uz tri predstavnika u sedmočlanom Odboru direktora EPCG, od početka prošle godine preuzeli su izvršni menadžment, na čijem čelu je Malerba, kojem mandat nije istekao.

Izvori bliski A2A tvrde da se eventualni odlazak Malerbe iz Crne Gore ne može tumačiti kao povlačenje italijanskog partnera.

Italijanski partner je nedavno upozorio većinskog vlasnika EPCG, odnosno Vladu koja zastupa državni kapital, na tešku elektroenergetsku i finansijsko-ekonomsku situaciju EPCG.

Iz A2A su prenijeli da im je nepovoljan nivo cijena struje i da je problematična loša naplata dugovanja, a posebno što je EP na grbači Kombinat aluminijuma, čiji dug je premašio 32 miliona eura.

Prema informacijama “Vijesti”, oni bi najradije napustili crnogorsku kompaniju, ali tim potezom ne bi sada ništa uradili jer ne mogu vratiti oko 440 miliona eura, koliko su unijeli kupovinom akcija.

Cilj A2A je da se u Crnoj Gori povećaju cijene struje, kako bi pokušali da opravdaju ulaganje za kupovinu manjinskog paketa EPCG. Agencija za energetiku, međutim, mora bez političkog pritiska da pravedno diktira cijene.

Loša proizvodnja i troškovi...

Kupovina državnih akcija i dokapitalizacija EP, stranu kompaniju koštala je 192 miliona eura. Udio investicionih fondova platili su blizu 150 miliona, a dionice manjinskih akcionara preko stotinu miliona.

" Nismo zadovoljni. Ali za sada ne tražimo način da odemo iz Crne Gore, već pokušavamo da riješimo postojeće probleme, smanjimo gubitke, obnovimo infrastrukturu i krenemo u ulaganja.

Poklopili su se loša proizvodnja i neplanirani troškovi uvoza struje, čija cijena dostiže rekorde na tržištu, ali pokušaćemo da sve dovedemo u red i da dokažemo da će naš projekat biti uspješan" prenosi sagovornik “Vijesti” nezvanični stav iz A2A.

U EPCG kažu da partner “nije objavio da se povlači”, a očekivali su Malerbin povratak iz Italije i da danas redovno prisustvuje sastancima izvršnog menadžmenta.

Nije isključeno da pojedini članovi Odbora direktora uskoro napuste to tijelo EPCG.

Prema nezvaničnim informacijama, o tome razmišlja predsjednik Odbora Srđan Kovačević.

Na pitanje “Vijesti” da li je tačno da se povlači sa predsjedničke funkcije, Kovačević je odgovorio da nema komentar.

Bonus video: