Još jedna tužba MANS-a zbog poslova firme Bemax

MANS tvrdi da je ista kompanija zvanično nadgleda „Bemax“ tokom radova na jalovištu, ali i bila angažovana kao podizvođač „Bemax-a“ na tom istom poslu
159 pregleda 0 komentar(a)
Jalovište Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Jalovište Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.11.2011. 13:21h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnio je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju, koja se odnosi na zloupotrebe položaja u slučaju nabavke javnih radova na rekonstrukciji mojkovačkog jalovišta.

Krivična prijava je podnijeta protiv direktora Direkcije javnih radova, Žarka Živkovića, direktora kompanije „Bemax“, Veselina Kovačevića, i direktora kompanije „Preduzeće za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja“, Rajka Vuksanovića.

MANS sumnja da je zloupotrebljen službeni položaj i ovlašćenja u privredi, kao i grubo prekršen Zakon o javnim nabavkama u dijelu koji se odnosi na konflikt interesa među učesnicima na tenderu.

Ista firma radila i nadgledala

MANS tvrdi da je kompanija „Preduzeće za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja“ bila istovremeno angažovana od strane Direkcije javnih radova da nadgleda „Bemax“ tokom radova na jalovištu, ali i angažovana kao podizvođač „Bemax-a“ na tom istom poslu.

U MANS kažu da je „Bemax“ posao sanacije mojkovačkog jalovišta dobio nakon sporne odluke Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki

Iz te NVO kažu da je Direkcija javnih radova sredinom aprila prošle godine raspisala tender za vršenje stručnog nadzora nad radovima na mojkovačkom jalovištu, vrijedan 40.000 Eura.

"Posao je dobila kompanija 'Preduzeće za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja', sa najniže ponuđenom cijenom od 31.824 eura", navodi se u saopštenju.

Sporna odluka Komisije za javne nabavke

U MANS-u kažu da je „Bemax“ u međuvremenu zaključio predugovor sa istom kompanijom za potrebe učeća „Bemaxa-a“ na tenderu za rekonstrukciju jalovišta.

"U predugovoru se navodi da će 'Preduzeće za građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja' biti angažovano kao podizvođač na poslovima kontrolnih ispitivanja materijala i tla, ali i atestiranja materijala i izvršenih radova. Ovim potezom, kompanija „Bemax“ je obezbijedila da na svom platnom spisku ima kompaniju koja je trebala da u ime Direkcije javnih radova kao naručioca posla, vrši stručni nadzor nad radovima koje „Bemax“ izvodi".

U MANS kažu da je „Bemax“ posao sanacije mojkovačkog jalovišta dobio nakon sporne odluke Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki kojom je eliminisana konkurencija toj kompaniji, i pored činjenice da su bili tek trećerangirana kompanija sa cijenom za oko 140.000 eura većom od najpovoljnije ponude na tenderu.

Bonus video: