Opozicija: Država ne brine o sjeveru države

Radojica Živković konstatovao da je za razvoj sjevera važna i fabrika duvana u Mojkovcu, iako u njoj, kako je kazao, ne rade Mojkovčani, već Bugari
88 pregleda 0 komentar(a)
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
parlament Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2011. 09:26h

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragoslav Šćekić ocijenio je juče u Skupštini da je paradoksalno što je sjever države, koji ima najviše potencijala i resursa, najsiromašniji i da u posljednjih 20 godina ni jedan značajniji projekat nije realizovan u tom regionu.

Poslanici su glasovima vladajuće koalicije, usvojili Izvještaj o realizaciji Strategije regionalnog razvoja, ali je iz opozicije poručeno da je asfaltiranje puteva prije izbora jedino što država ulaže u sjever.

Podsjetili su i na planiranu izgradnju puta Bar – Boljare, aerodrom u Beranama, ali i na obećanja o rješavanju komunalnih problema i valorizaciju energetskih resursa.

Poslanica SNP-a Nataša Vuković kazala je da stočni fond, poljoprivredne površine i šumski potencijali nijesu iskorišćeni, dok su stvarnost sjevera negativan prirodni priraštaj, siromaštvo i nezaposlenost.

“Krajnje je vrijema da se vlasti sjete sjevera mimo izbora i vide da imamo državu i malo dalje od Kolašina”, kazala je ona.

Budimir Aleksić (Nova) istakao je da bi, ako bi preciznije govorili o sjeveru zemlje, mogli jedino pričati o “regionalnom urušavanju,stagnaciji i devastaciji”.

“Podgorica i gradovi na primorju jedini doživljavaju prosperitet. U Podgoricu se sjatilo sve, tu je novac, ulaganja, privreda i to je politika koju vodi Vlada. Riječ je o karakteru privatne i nedemokratske države koja suzbija regionalizam, jer vladi ne pada na pamet da prati evropske trendove”, kazao je on.

Aleksić je dodao da Vlada ne dozvoljava osnivanje novih opština, kao da ni postojeće nemaju nikakve nadležnosti, ni prihode, već samo konstantne migracije stanovnika.

Poslanik PZP-a Branko Radulović rekao je da smatra da u nezavidnoj situaciji nijesu samo građani na sjeveru, već svi u državi. On je kazao i da bi Plužine zbog koncesija trebale biti najbogatiji a ne najsiromašniji grad.

I poslanik Force Ganci Nimanbegu smatra da je porazno što Plav ima 20 puta manji BDP od Budve.

poslanik Nove Emilo Labudović Izvještaj je okarakterisao kao “štivo iz naučne fantastike”, dok je njegov partijski kolega Radojica Živković konstatovao da je za razvoj sjevera važna i fabrika duvana u Mojkovcu, iako u njoj, kako je kazao, ne rade Mojkovčani, već Bugari.

U izvještaju koji je sinoć izglasan u parlamentu navedeno je da je tokom 2010. godine ukupna vrijednost projekata finansiranih iz budžeta, IPA fondova i ostalih donacija i kredita bila 180 miliona eura.

Od tog iznosa, 43 odsto bilo je usmjereno na sjeverni region kao najmanje razvijen. lz državnog budžeta je finansirano oko 50 odsto vrijednosti razvojnih projekata jedinica lokalne samouprave sjevernog regiona, 30 odsto razvojnih projekata središnjeg regiona i pet odsto je opredijeljeno za primorski region.

Bonus video: