MNSS ponovo dobija većinu, radnici ostaju bez predstavnika

Stečajni postupak u nikšićkoj Željezari pokrenut je 15. aprila ove godine, a stečajni povjerilac Rekupero uzalud je podnosio prigovor stečajnom upravniku Veselinu Perišiću
0 komentar(a)
Veselin Perišić, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Perišić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.11.2011. 09:03h

Apelacioni sud drugi put zaredom srušio je rješenje Privrednog suda kojim je imenovan petočlani Odbor povjerilaca nikšićke Željezare u stečaju i utvrdilo da je taj postupak bio nezakonit.

Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavala Lidija Ivanović, a u kojem su bile još Mevlida Muratović i Marija Marinković u presudi je istaklo da iz sadržine zapisnika, od 19. maja 2011. kada je održan sastanak povjerilaca, „proizilazi da je bila evidentna aktivna uloga stečajnog upravnika mimo propisane odredbama članova 42 i 44 Zakona o stečaju, u dijelu koji se odnosi na izbor članova Odbora povjerilaca, a što je prvostepeni sud morao da cijeni prilikom donošenja pobijanog rješenja“.

Stečajni postupak u nikšićkoj Željezari pokrenut je 15. aprila ove godine, a stečajni povjerilac Rekupero uzalud je podnosio prigovor stečajnom upravniku Veselinu Perišiću na njegovu odluku o određivanju članova Odbora povjerilaca i imenovanje jedne klase povjerilaca u jednog povjerioca.

Stečajni upravnik, naime, nije prihvatio zahtjev firme Rekupero da odbor čine tri a ne pet članova, kao i zamjerku da je predsjednik Sindikata Janko Vučinić nezakonito izabran u Odbor.

" Neprihvatljivi su razlozi dati u pobijanom rješenju kojima prvostepeni sud prihvata stav stečajnog upravnika da se potraživanja zaposlenih smatraju jednim potraživanjem, budući da su podnijeli jedinstvenu prijavu potraživanja i što se u konkretnom slučaju radi o istom pravnom osnovu, jer po ocjeni ovog suda, te činjenice ne mogu biti razlog da se pojedinačna potraživanja radnika smatraju jednim potraživanjem.

Ovakav stav stečajnog upravnika bio bi pravilan da su svi zaposleni prenijeli svoja potraživanja na valjan način na jedno lice, kako je to stečajni upravnik naveo u odgovoru na žalbu 16. juna 2011, odnosno da su potraživanja prenijeta na Janka Vučinića, kao svog predstavnika, ali u tom pravcu nema dokaza u spisima predmeta.

Predmet treba vratiti na ponovni postupak u kojem će prvostepeni sud otkloniti nedostatke ukazane ovim rješenjem" ističe se u presudi Apelacionog suda.

Upravo je glas Vučinića bio presudan da se, uz glasove predstavnika Vlade i Poreske uprave, obezbijedi podrška povjerilaca za sklapanje ugovora s firmom Neksan Miodraga Davidovića koja je proteklih skoro pola godine organizovala proizvodnju i poslovanje nikšićke kompanije.

Predstavnici Rekupera i kompanije MNSS u Odboru povjerilaca glasali su protiv ovog aranžmana.

Perišić: Odbor formiran po zakonu

Veselin Perišić smatra da je Odbor povjerilaca sastavljen u skladu sa zakonom i da prilikom njegovog formiranja nijesu povrijeđeni interesi povjerilaca. - Prvim sastankom Odbora povjerilaca predsjedava stečajni upravnik.

Moj zadatak je bio da identifikujem pet najvećih neobezbijeđenih povjerilaca, što sam i uradio. Saglasno tome pozvao sam tih pet povjerilaca i pitao ih ko se prihvata članstva u Odboru povjerilaca.

Oni su se sami izjasnili ko se prihvata članstva tako da je Odbor formiran transparentno uz puno uvažavanje interesa povjerilaca - kazao je Perišić. Što se tiče odluke da prihvati potraživanja radnika zajedno a ne da ih tretira odvojeno, Perišić smatra da je to pravo radnika koje je on morao da poštuje i ne zna zbog čega bi im to pravo bilo uskraćeno.

On smatra da treba sačekati odluku Prvostepenog suda i da ukoliko ona bude identična prethodnoj a MNSS i Rekupero ponovo ulože žalbu da će oni odgovoriti na nju i čekati odluku Apelacionog suda. - Mislim da se ova pravna stvar još ne završava, da još traje i da će biti ’ukrštanja’ argumenata. Vidjećemo šta će biti na kraju - kazao je Perišić.

Vučinić: Nećemo odustati

Predsjednik Sindikata Janko Vućinić smatra da odluka Apelacionog suda u trenutku kada se očekuje da bude potvrđena odluka Privrednog suda o odbijanju Plana reorganizacije nije dobra. - Mislim da neće doći do promjene sastava Odbora povjerilaca.

U svakom slučaju, mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstva ali isto tako se nadamo da će uskoro stići i odluka Apelacionog suda koja potvrđuje odluku Privrednog da se Plan reorganizacije koji je podnio MNSS odbaci i da za Željezaru konačno krenu bolji dani - kazao je Vučinić.

Bonus video: