EPCG prijeti mrakom zbog besparice, a drži 60 miliona u Prvoj

Kompanija je sada u poziciji da ne može uredno da plaća troškove, što ih je i izazvalo da u javnosti pokrenu priču o restrikcijama
0 komentar(a)
podgorica, pro monte, Foto: Arhiva Vijesti
podgorica, pro monte, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.11.2011. 09:32h

Elektroprivreda je upozorila da Crnoj Gori prijete restrikcije u snabdijevanju strujom, a moguće i kolaps energetskog sistema.

Iz EPCG navode da razlozi za to mogu da budu - finansijska situacija u kompaniji, jer su troškovi veći od prihoda, da nema dovoljno energije na tržištu i njeno otežano dopremanje, ili da dođe do kvara u Termoelektrani Pljevlja.

EPCG je već uputila Kombinatu aluminijuma zahtjev za smanjenje potrošnje za oko 30 odsto, a isto se očekuje prema Željezari i ostalim većim potrošačima.

Samo KAP u ovom trenutklu duguje EPCG više i od 32 miliona eura za struju. Osim toga, kao i slabija naplata dugovanja od ostalih potrošača, te loša hidrološka situacija koja je uslovila smanjenu proizvodnju, dovele su EPCG u tešku finansijsku situaciju. Procjenjuje se da će gubici u 2011. biti oko 40 miliona.

Kompanija je sada u poziciji da ne može uredno da plaća troškove, što ih je i izazvalo da u javnosti pokrenu priču o restrikcijama.

Poziv kompanijama i građanima da štede struju

" Pozivamo sve kompanije i stanovništvo da štede električnu energiju jer je elektroenergetska situacija u čitavom regionu kao i u Crnoj Gori krajnje kritična, a glavni problem je kako dopremiti energiju iz zemalja EU.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: