EPCG: Situacija je krajnje kritična

U Elektroprivredi smatraju da veliki doprinos mogu dati građani. Oni kažu da ionako štede jer nemaju novca za velike račune
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 19:19h

Ono što se prije nekoliko dana desilo ministru finansija Miloradu Katniću kojem je usred govora nestalo svijetlo, moglo bi da zadesi mnoge.

Katnićev "mrak" trajao je svega nekoliko sekundi, ali dovoljno da opomene, posebno ako se ima u vidu da je Elektropritvreda predložila Kombinatu aluminijuma u Podgorici da smanji potrošnju za trećinu.

Dva velika potrošača KAP i Željezara su u krizi i vlasničkim problemima, pa u nikšićkoj firmi ne pomišljaju da smanje potrošnju.

"Mi nismo krivi, to je problem o kojem treba da razmišlja EPCG i da na vrijeme obezbjedi dovoljne količine energije. Mi ne možemo bez 400.000 kilovat sati dnevno organizovati proizvodnju", rekao je Veselin perišić, stečajni upravnik fabrike.

Na zahtjev Elektroprivrede istom mjerom kao i željezarci uzvraćaju i iz KAP- a: Vladin predstavnik u Kombinatu rekao je za radio Vijesti da se o smanjenju potrošnje struje u KAP-u ne smije ni pomišljati.

Nijesu samo velika preduzeća pozvana da štede struju. U Elektroprivredi smatraju da veliki doprinos mogu dati građani, državna preduzeća, opštine. Prve reakcije građana međutim kažu da oni ionako štede jer nemaju novca za velike račune.

"Javno pozivamo kompanije, građane, državnu upravu da štede električnu energiju jer situacija u CG krajnje kritična “, rekao je direktor direkcije za odnose s javnošću EPCG Rajko Šebek.

On tvrdi da "dodatno komplikuje činjenica da se teško može dopremiti struja iz regiona.“

Osim što bi mogli doći u situaciju da nemamo od koga da kupimo struju, prema Šebekovim riječima, moglo bi doći i do kvara u Termoelektrani Pljevlja.

Postoje tri loša scenaria, kaže on.

“Prvi da nemamo odakle da kupimo struju, drugi da se pokvari TE Pljevlja, treći je da mi nemamo da platimo uvoz“.

Bonus video: