Kriza trijezni one koji su živjeli od kredita

"Treba se okrenuti mehanizmima kojima će se razvijati domaća proizvodnja i na osnovu toga povećati izvoz"
0 komentar(a)
Željko Bogetić, Foto: Luka Zeković
Željko Bogetić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.11.2011. 09:15h

Crna Gora period teške ekonomske krize koja drma eurozonu može da iskoristi da konsoliduje svoj sistem i da otrijezni sve aktere ekonomskog okruženja da na realnim osnovama stvore novu vrijednost, ocijenio je u razgovoru za "Vijesti" glavni ekonomista Svjetske banke za Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju, dr Željko Bogetić.

On je kazao da je trenutno, zbog opšte ekonomske situacije, manje kapitala i stranih direktnih investicija u odnosu na ono šta su potrebe, ali da to samo po sebi ne mora da bude loše.

"Možda će to zapravo natjerati aktere ekonomske politike i sve učesnike privredne utakmice u Crnoj Gori da se okrenu, ne nerealnim izvorima finansiranja i nerealno napumpanim cijenama, tzv. "mjehurima" i oslanjanju samo na tome da li će cijena kvadratnog metra skočiti za 100 ili 150 odsto, pa na osnovu toga podići kredit, već na osnovu realnih vrijednosti stvoriti neki novi proizvodni pogon, proizvod ili uslugu, počev od poljoprivrede pa nadalje. Treba se okrenuti mehanizmima kojima će se razvijati domaća proizvodnja i na osnovu toga povećati izvoz".

"Mislim da je, bez obzira na teški period i okruženje, sa značajnim naporima na unutrašnjem planu moguće Crnu Goru konsolidovati kao atraktivnu investicionu destinaciju i ojačati poziciju jednog od reformskih lidera u regionu, što ona objektivno i jeste. To je velika razvojna šansa, realnost i tu treba usmjeriti sve institucionalne i reformske kapacitete", smatra Bogetić.

On je ocijenio da Crna Gora posjeduje kvalitetan ekonomski tim, posebno u Ministarstvu finansija i Centralnoj banci, gdje je nedavno boravio u okviru zvanične posjete delegacije Svjetske banke.

"Glavna tema tih sastanaka bilo je pitanje kontrole javnih rashoda u uslovima teške ekonomske krize u Evropi i kakve elemente fiskalne politike i politike javnih rashoda bi bilo pametno sprovoditi. Ukratko, moj utisak je da crnogorska Vlada vodi opreznu i dosta razumnu makroekonomsku fiskalnu politiku koja je, prije svega, sračunata na smanjivanje deficita budžeta, na smanjivanje ukupnog javnog duga, na unapređenje fiskalne i finansijske discipline i, u cjelini, na jedno snaženje fiskalne snage države nakon ovih velikih udara koji su se desili posljednjih nekoliko godina", kazao je Bogetić.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: