Kako penzioner da plati struju

"Teško je objasniti kako sa 33 eura mjesečnog primanja platiti račun za struju", makar račun u ukupnom iznosu bio "i ispod 20 eura"
0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Vesko Belojević
penzioneri, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.11.2011. 09:21h

Prema kriterijumima evropskog standarda, ako domaćinstvo izdvaja mjesečno 10 odsto svojih primanja za utrošenu električnu energiju, nalazi se u zoni siromaštva.

Kod nas to nije za upoređivanje, jer, nerijetko je račun za struju blizu, ili nadmašuje primanja, saopštio je Radisav Korać, sekretar Stranke penzionera, invalida i socijalne pravde Crne Gore (SPISP CG).

On je dodao da je "teško objasniti kako sa 33 eura mjesečnog primanja platiti račun za struju", makar račun u ukupnom iznosu bio "i ispod 20 eura".

"Ili, kako penzioner sa primanjima od 100 eura da plati račun za struju i druge račune, i da sa porodicom preživi? Može li on biti tačan, odgovoran i pošten (u smislu da ne duguje nikom)? Da li se neko sjeća elektroobveznica građana za izgradnju energetskih izvora, sa pozamašnim iznosima, koje im nikad niko nije nadoknadio. Sirotinja prijeti protestima i štrajkovima, a Elektroprivreda jednostavnije - makazama. Priznaju da je to najnepopularnija mjera, ali od tog priznanja siromah nema vajde, makar se to i češće isticalo. On strepi, rekao bi narod "Ko ovca od noža"", naveo je Korać.

Penzioneri, invalidi i ostali korisnici socijalnih primanja u Crnoj Gori poručuju da bi se smanjenjem plata administrativnom i rukovodećem osoblju stvorile znatne uštede.

"Uostalom, zašto se to osoblje mora u primanjima drastično razlikovati od ostalih radnika u drugim sektorima društva? Podijelili bismo zajedno teret krize na ovaj način, a onda bi i najugroženiji imali razumijevanja. Građani su, takođe, ogorčeni jer su njihovi računi za struju dva-tri puta naduvani, nekakvim, a uz to i nerazumljivim, stavkama načičkanim na računima", kazao je Korać.

Bonus video: