Vlada: Stečaj nije dobro rješenje za KAP

Još se ne zna hoće li KAP pozitivno odgovoriti na zahtje EPCG da smanje potrošnju struje
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 16:55h

Uvođenje stečaja u Kobinat aluminijuma Podgorica (KAP) nije dobra opcija i Vlada, kako kažu njeni predstavnici, neće doprinijeti ovakvom scenariju.

"KAP, kao i svaka druga firma posluju po tržišnim principama i ta opcija bi bila loša za taj najveći privredni subjekat u Crnoj Gori", rekli su agenciji Mina-business iz Vlade.

Ulazak indijske kompanije JSW, milijardera Sajana Đindala, u Kombinat aluminijuma, pod velikim je znakom pitanja, i ta vjerovatnoća je sve manja - saznaju "Vijesti" iz nekoliko izvora koji su upućeni u dešavanja.

Pregovori o novom aranžmanu i prodaji akcija KAP-a, koje pripadaju CEAC Holdings limitedu Olega Deripaske, a koji sa Vladom Crne Gore dijeli većinsko vlasništvo u KAP-u, ne odvijaju se željenim tokom, tvrde izvori "Vijesti" bliski Vladi, koji kažu da je u igri i uvođenje stečaja, ali ne klasičnog već programiranog koji bi omogućio nastavak rada fabrike, ali pod drugačijim uslovima.

Indijci nijesu impresionirani onim što su vidjeli

KAP je dobio i zahtjev EPCG da smanji proizvodnju za 30 odsto, zbog nepovoljnih hidroloških uslova

Oni su do sada kupili na berzi 15,01 odsto akcija fabrike za oko 5,5 miliona eura, i na nedavnoj skupštini KAP-a imenovali su svog predstavnika u bordu aluminijumske kompanije.

Statis je prijatelj sa Đindalom, koji u svojoj matičnoj zemlji proizvodi čelik, a posluje u SAD-u, Čileu i Africi.

Zainteresovao se za Crnu Goru prije nekoliko mjeseci, posebno za sistem KAP-Boksiti-potencijalni energetski izvor (Maoče). Prema informacijama "Vijesti", lider DPS-a i bivši premijer Milo Đukanović je bio jedan od kontakata sa Indijcima.

Njihovi eksperti i tehničari posjetili su nedavno KAP i Boksite, ali izgleda da nijesu bili previše impresionirani onim što su vidjeli u te dvije prezadužene kompanije.

Još se ne zna hoće li smanjiti potrošnju struje

Ukoliko bi se proizvodnja smanjila za 30 odsto, kaže Nebojša Dožić, , KAP bi došao u još goru situaciju od trenutne

Zbog toga će Vladin predstavnik u Odboru direktora KAP-a, Nebojša Dožić u petak tražiti sastanak sa izvršnim direktorom fabrike, Jurijem Moisejevom i predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) kako bi razgovarali o alarmantnoj situaciji u preduzeću.

“I danas sam probao da stupim u kontakt sa Moisejevim, ali on nije bio u KAP-u, pa možda uspijem da se sa njim sastanem sjutra, ali još nije ništa zvanično”, rekao je Dožić agenciji Mina-business.

On je kazao da još nije dobio zvaničnu potvrdu da je KAP-u stigao zahtjev od EPCG da smanji proizvodnju.

“Čuo sam jutros da je zahtjev stigao u KAP, ali kako nijesam već nekoliko dana išao u fabriku, nemam nikakvu zvaničnu potvrdu”, objasnio je Dožić.

Ukoliko bi se proizvodnja smanjila za 30 odsto, prema njegovim riječima, KAP bi došao u još goru situaciju od trenutne.

Galerija

Bonus video: