Obnova uništenog giganta počinje već od sjutra

U kompaniji Mesopromet direktno je zaposleno 422 radnika, a u cijeloj grupi preko hiljadu. Ova kompanija je najveći poslodavac u Bijelom Polju i jedan od najvećih na sjeveru
281 pregleda 12 komentar(a)
Mesopromet Franca, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Mesopromet Franca, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 02.05.2018. 06:37h

Na zgarištu fabrike Mesopromet u Bijelom Polju i juče je tinjao žar, zbog čega će istraga policije, veterinarske inspekcije i osiguravajuće kuće biti nastavljena danas.

Koliku materijalnu štetu je napravio požar od prije dva dana i kada se može očekivati nastavak proizvodnje u uništenim pogonima, iz kompanije juče nijesu mogli da preciziraju, ali navode da je šteta višemilionska. Nezvanična procjena je da je uništeno 80 odsto imovine fabrike.

„Čim se završi izviđaj, krećemo sa raščišćavanjem uništenih pogona i njihovom obnovom. Dio proizvodnje biće nastavljen u pogonima koji nijesu uništeni. Klanički poslovi biće nastavljeni u manjim bjelopoljskim klanicama, što smo već dogovorili. Niko od radnika neće ostati bez posla, a tamo gdje se može raditi radiće se u tri smjene”, kazala je „Vijestima” portparol kompanije Milica Kočović.

Zbog značaja ove kompanije za ekonomiju Bijelog Polja, ali i sjevernog regiona podršku su najavili iz Vlade i Opštine Bijelo Polje.

Mesopromet je osnovan 1990. godine kao porodična mesara, a u međuvremenu je postala najveća kompanija u Bijelom Polju i jedna od najvećih na sjeveru, koja sa povezanim firmama ima preko hiljadu zaposlenih. Osnivač kompanije Hilmija Franca sada posjeduje 51 odsto vlasništva, a preostali dio je u vlasništvu članova porodice.

Prema izvještaju koji je Mesopromet prošle godine dostavio Poreskoj upravi, imali su prosječan broj radnika od 422. Ukupan poslovni prihod bio je 55,9 miliona eura i neto dobit od 1,7 miliona eura. Ukupne dugoročne i kratkoročne obaveze kompanije iznose 21 milion eura. Stalna sredstva procijenjena su na 30 miliona eura, a obrtna na 13,4 miliona. Ovi podaci ukazuju da se radi o prifitabilnoj i likvidnoj kompaniji, koja će moći da se izvuče iz ovih problema i nadoknadi štetu koju je pretrpjela.

U požaru koji je izbio 30. aprila rano ujutro uništene su moderne mašine, dio skladišta, gotova i sirova roba, kao i upravna zgrada sa dokumentacijom. Dva pogona su ostala neoštećena - pilećara i fabrika za bezdimno sušenje mesa. Odmah nakon požara kompaniju su posjetili ministri poljoprivrede Milutin Simović, ekonomije Dragica Sekulić i unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, kao i direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, koji su obećali pomoć.

Povezane kompanije, takođe u vlasništvu porodice Franca, su Franca marketi sa trgovinama širom Crne Gore. Ova kompanija je prošle godine imala 610 zaposlenih, a poslovni prihod od 70,9 miliona eura. Neto dobit iznosila je 1,7 miliona eura. Ukupne kratkoročne i dugoročne obaveze iznose 9,7 miliona eura, dok su sama obrtna sredstva 12 miliona.

Imperiju Franca još čine firme - Farma Franca, koja je prošle godine imala osam zaposlenih, poslovni prihod od 3,7 miliona i neto dobit od 91 hiljadu eura, kao i Francaturs, registrovana za hotelske usluge, koja prošle godine, prema zvaničnom izvještaju, nije imala zaposlenih ni prihoda.

Mesopromet je vlasnik i firme Eko meso za preradu i konzerviranje mesa, koja ima osam zaposlenih i prošlogodišnji prihod od 66 hiljada eura sa neto gubitkom od 18 hiljada. Žiro-račun ove firme nalazi se u neprekidnoj blokadi od decembra 2015. godine zbog potraživanja od oko 35 hiljada eura.

Porodica Franca je vlasnik i bivše tekstilne firme Jekon, koja se sada bavi ugostiteljskim djelatnostima. Ova firma ima 24 zaposlena, prošlogodišnji promet od milion eura i neto dobit od 27 hiljada eura.

Mesopromet je vlasnik i firme Prehrana iz Pljevalja, koja se sada bavi trgovinom i saobraćajem. Ova firma ima 46 zaposlenih, prošlogodišnji prihod bio je 698 hiljada, ali je poslovala sa gubitkom od 96 hiljada eura. U okviru ove firme posluje autobuska stanica u Tivtu.

Oštećeno meso potencijalni izvor zagađenja

Poseban zadatak za kompaniju od sjutra biće uklanjanje više tona nagorjelog i oštećenog mesa i mesnih prerađevina, kako ne bi došlo do zagađenja životne sredine.

„Kada veterinarska inspekcija završi uviđaj daće nam nalog i uputstvo kako da propisno uništimo te količine sirovina i proizvoda, kako ne bi došlo do zagađenja životne sredine s obzirom na velike količine te robe. Mi ćemo odmah postupiti u skladu sa njihovim rješenjima”, kazala je portparol Mesoprometa Milica Kočović.

Za tužioce fabrika juče bila previše topla

Osnovna državna tužiteljka u Bijelom Polju Katarina Kljajević rekla je “Vijestima” juče da su obišli krug fabrike, te da će uviđaj najvjerovatnije početi danas.

“Sve zavisi od situacije, odnosno od količine koncentracije toplote - da li je ta toplota spuštena na najniži mogući nivo da vještaci mogu nesmetano sa tužiocima i ekipom da uđu u prostorije fabrike. Ja ću stupiti u komunikaciju sa vještacima da vidimo možemo li ujutro da počnemo”, rekla je Kljajević.

Bonus video: