PODSJEĆANJE

Kad zarađuje, EPCG ne smanjuje cijenu struje

EPCG je zabilježila rekordnu proizvodnju prošle godine i oko 20 miliona eura prihodovala od prodaje energije van tržišta Crne Gore. Potrošači još čekaju da se računi za toliko rasterete
0 komentar(a)
Poplava1, Foto: Arhiva "Vijesti"
Poplava1, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.11.2011. 09:04h

Elektroprivreda, koja traži povećanje cijena zbog značajnog pada domaće proizvodnje, što tjera na skupi uvoz, nije hitala da zahtijeva pojeftinjenje struje kada je zarađivala od izvoza u 2010.

EPCG je zabilježila rekordnu proizvodnju prošle godine i oko 20 miliona eura prihodovala od prodaje energije van tržišta Crne Gore. Potrošači još čekaju da se računi za toliko rasterete.

“Vijesti” na to podsjećaju državnu energetsku kompaniju sa italijanskim menadžmentom.

Jasno da EPCG nije zahtijevao korekciju na svoju štetu, ali i da je zakazala Regulatorna agencija za energetiku. Nije vanredno samoinicijativno reagovala, što je njeno pravo, pa izmjerila prekoračenje prihoda i ocijenila treba li umanjiti račune za struju.

Bez obzira na to što su pravilima za izračunavanje cijena povraćaj korekcija iz 2010. godine prebacili u 2012, njihov pravilnik dozvoljava da provjere odstupanje u prihodu kompanije, koje se može odraziti u korist potrošača. Baš kao što sada po zahtjevu EPCG provjeravaju koliko su kompaniji veći opravdani troškovi od odobrenih.

Brza reakcija EPCG, očekivano, nije izostala sada jer traže da prevaziđu tešku finansijsku situaciju preko korekcije ovogodišnjih cijena tako što bi potrošače da opterete sa dodatnih 10,6 miliona.

“Svođenje računa” po osnovu zarade od izvoza potrošači će čekati dok RAE energetskim preduzećima odobri prihod za “naredni regulatorni prihod”. U prevodu - od cijena koje će se primjenjivati od 1. jula iduće godine, a EPCG i Elektroprenos će za to podnositi nove zahtjeve.

Nova godine, nove i cijene

U međuvremenu, Odbor Agencije će odlučivati o zahtjevu za korekciju aktuelnih cijena, koje se primjenjuju od aprila, što od Nove godine može donijeti poskupljenje struje.

Kompanije će nove zahtjeve pripremati  po novim pravilima za izračunavanje cijena i tarifa, o kojima je otvorena javna rasprava i planirano je da budu usvojena do kraja decembra.

Monopolista u snabdijevanju strujom je prikazao gubitak u poslovanju do oktobra od preko 30 miliona eura.

Bez obzira na to što su u 2010. zabilježili profit oko 16,5 miliona, menadžment EPCG je tražio da RAE odobri prihod koji bi izazvao rast ovogodišnjih cijena za čak 79 odsto. To je odbijeno i došlo je do pada cijena i domaćinstva su “zakučila” neznatno pojeftinjenje, a značajnije potrošači iz takozvane male privrede.

Od bonusa zbog kiše do kašnjenja plata

Nepovoljna ovogodišnja hidrometeorološka situacija znatno je povećala uvoz struje, koja je na tržištu skupa, a nedostaje je i zemljama regiona. Kišovito vrijeme u 2010. doprinijelo je rekordnoj proizvodnji struje iz hidroelektrana.

Zbog tog uspjeha, početkom ove godine bonuse su dijelili direktori, šefovi i dio zaposlenih iz proizvodnih sektora. Znači li to da sada treba da budu kažnjeni zbog gotovo praznih akumulacija?

Ili se kazna za sve već “prebila” preko kašnjenja zarada za oktobar, koje je trebalo da budu isplaćene najkasnije do 15. novembra.

Preporučujemo za Vas