Bivši vlasnik Željezare sebi prodavao čelik po mnogo nižoj cijeni

U toku 2009. godine isporučujući čelik svoj kćerci firmi B.V. u Amsterdamu po mnogo nižoj cijeni od proizvodne MNSS napravio gubitak od preko milion eura
0 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.11.2011. 09:32h

Bivši vlasnik nikšićke Željezare Montenegro spešlti stil (MNSS) je u toku 2009. godine isporučujući čelik svoj kćerci firmi Željezari Nikšić B.V. u Amsterdamu po mnogo nižoj cijeni od proizvodne napravio gubitak nikšićkoj kompaniji od preko milion eura, saznaju „Vijesti“ od izvora bliskog Željezari .

Tragom te informacije „Vijesti“ su potražile potvrdu od stečajnog upravnika Željezare Veselina Perišića.

" U postupku utvrđivanja opravdanosti potraživanja MNSS-a, angažovao sam nezavisnog finansijskog eksperta koji je dostavio pisanu analizu opravdanosti potraživanja bivšeg vlasnika prema Željezari.

Pažljivim pregledom analize uočava se da je bilo određenih nepravilnosti u poslovanju Željezare, naročito u periodu kraj jula – početak avgusta 2009. godine.

Analiza je pokazala da je bilo nedomaćinskog postupanja prilikom proizvodnje čelika i isporuke zavisnom preduzeću Željezari Nikšić B.V. u Amsterdamu jer je cijena koštanja znatno veća od prodajne cijene zavisnom preduzeću u prosjeku od 20 do 176 odsto, što znači da cijena koštanja ni izbliza ne može da pokrije troškove materijala i energije, a pokriće troškova rada i kapitala je nemoguće pokriti. Na osnovu u toga Željezari je nastao gubitak od milion do 1,45 miliona eura" potvrdio je Perišić za „Vijesti“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: