Popović: Crna Gora se mora još zaduživati, da spriječi raspad sistema

Profesor Univerziteta Mediteran Milenko Popović takođe smatra da će zaduživanje biti veće od planiranog
74 pregleda 0 komentar(a)
Milenko Popović, Foto: Zoran Đurić
Milenko Popović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.11.2011. 14:34h

Predstavnici opozicije i ekonomski stručnjaci u Crnoj Gori smatraju da je, koliko god bilo nepopularno i opasno, zaduživanje neophodno jer novca iz drugih izvora nema, dok iz vlasti poručuju da su za narednu godinu identifikovali dva moguća izvora finansiranja.

„U Ministarstvu finansija smo, nakon detaljne analize svih aspekata zaduživanja, u narednoj godini identifikovali dva moguća izvora finansiranja, a to su izdavanje obveznica i kreditni aranžmani sa komercijalnim bankama“, rekla je portparol Ministarstva finansija, Marija Radenović.

Ona je za Radio Slobodna Evropa saopštila da će konačna odluka biti donijeta na osnovu procijene uslova na tržištima kapitala.

Vlada je Predlogom budžeta za narednu godinu, planirala da iz inostranstva pozajmi još 230 miliona eura.

Državni dug Crne Gore na kraju septembra iznosio je 1,46 milijardi eura, što čini 44,6 odsto BDP-a

Profesor Univerziteta Mediteran Milenko Popović smatra da će zaduživanje biti veće od planiranog.

"Postojeći nivo javne potrošnje neće biti dovoljan da zadovolji sve potrebe, pa može doći do slabljenja agregatne tražnje i proizvodnje, a sve pod uslovom da ne bude neke velike strane investicije, na šta svakako ne treba računati“, rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

S obzirom na to, Popović očekuje da će doći do daljeg zaduživanja i rasta duga, iako Crna Gora nije pretjerano zadužena.

"Kriza će dugo trajati i s obzirom da će strane investicije najvjerovatnije izostati, mi moramo računati na dalje zaduživanje da bi držali sistem pod kontrolom i da bi spriječili socijalne nemire i raspad sistema. U takvim okolnostima možemo očekivati i dalje zaduživanje“, poručio je Popović.

On je kazao da sadašnja pretjerana zaduženost nije ono čega se treba bojati.

"Naprotiv, Crna Gora je jedna od manje zaduženih zemalja u Evropi. Ono čega se treba bojati je trend”, zaključio je Popović.

Državni dug Crne Gore na kraju septembra iznosio je 1,46 milijardi eura, što čini 44,6 odsto BDP-a.

Bonus video: