Kuljača iznenađen što Miloš Marović stoji iza "Akva parka"

Podaci govore da je pokojni Dragan Bećirović upisan kao direktor i vlasnik trećine akcija, a ostalo pripada Milošu Maroviću i Dragoljub Dvojakoviću
206 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2011. 10:02h

Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača rekao je kako je iznenađen informacijom koju je objavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora da iza firme „Akva park“ stoje Miloš Marović i pokojni Dragan Bećirović, čije akcije zajedno čine većinsko vlasništvo firme “Numerico Trading Limited”, registrovane na Kipru.

Podaci u koje je MANS imao uvid pokazuju da je pokojni Dragan Bećirović i dalje upisan kao direktor i vlasnik jedne trećine akcija, dok preostale dvije trećine posjeduju Miloš Marović i izvjesni Dragoljub Dvojaković iz Beograda. „Numerico Trade“ je prvi put registrovan na Kipru u oktobru 2005. godine.

"To sam prvi put danas u novinama vidio. Mi smo cijeli potupak sproveli u skladu sa zakonom, znači bio je raspisan međunarodni tender na koji se javila španska firma. Te ljude sam vidio na potpisivanju ugovora i prezentaciji, koja je bila u hotelu „Blu star“. Za kontakt sa njima bila je zadužena skupštinska služba za strane investicije. I danas sam uvjeren da je riječ o jednom značajnom projektu. Nadam se da će sadašnja vlast, pošto imamo opremu, da ga završi na toj ili nekoj drugoj lokaciji. Nažalost, to je jedna od investcija koja nije dovedena do kraja, ali sam ubijeđen da će i ona biti završena jer za to postoje uslovi", kazao je Kuljača „Vijestima“.

Marović bez komentara

Miloš Marović, sin visokog funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, „nije imao komentar na informacije MANS-a“, dok aktuelno rukovodstvo budvanske opštine najavljuje da ne odustaje od izgradnje zabavnog “Akva parka” na brdu Topliš iznad Budve.

Ističu da je ugovor bio potpisan sa kiparskom firmom izabranom na međunarodnom tenderu ne precizirajući ko su vlasnici partnerske kompanije.

Prema njihovoj računici, Opština Budva je nakon odustanka firme “Akva park“, izašla iz tog angažmana sa dobitkom jer je, zadržala opremu vrijednu oko 2,2 miliona eura.

Pravo da zadrži opremu, kako je „Vijestima“ nezvanično saopšteno stekla je potpisivanjem aneksa ugovora prema kojem u slučaju odustanka firme “ Akva park” buudvanskoj opštini pripada oprema.

Opština Budva nije odustala od izgradnje Zabavnog Action Parka i sigurni smo da ćemo u narednom periodu raspisati međunarodni tender za njegovu izgradnju.

"Opština Budva nije odustala od izgradnje Zabavnog Action Parka i sigurni smo da ćemo u narednom periodu raspisati međunarodni tender za njegovu izgradnju i valorizaciju prostora koji će, nadamo se, uroditi plodom", saopšteno je „Vijestima“ iz Opštine.

Oni su podsjetili da su nakon međunarodnog nadmetanja 2005. za višegodišnji zakup parcele u katastarskoj opštini Maine, sa namjenom izgradnje “Akva parka”, da je zatim Opština Budva zaključila ugovor o višegodišnjem zakupu te parcele 29. marta 2006. sa firmom “Numerico Trading Limited” sa Kipra.

Prema informacijama ”Vijesti” ugovor u ime partnera ”iz Španije” potpisao je advokat Branko Čolović koji je zastupao Bećiroviće i u drugim poslovima.

Nakon što je španska firma odustala od posla, Opština daje Miraksu u zakup zemljište koji je izgradio diskoteku Mirakl, a nakon bankrota te kompanije, budvansko rukovodstvo i sa njima raskida ugovor i zemljište daje u zakup firmi “Top hil” čiji je osnivač firma “Domino Investmet” S. A registrovana na Kipru a izvršni direktor Jelica Petričević, koja je ranije bila jedan od direktora Prve banke.

Opštini ostalo oko 350.000 duga NLB banci

“Skupština Opštine Budva je na sjednici 5. decembra 2006. donijela odluku o davanju garancije na dugoročno zaduživanje preduzeća Akva park d.o.o. iz Podgorice u iznosu od 1.590.480,00 eura kod NLB Montenegrobanke iz Podgorice. Na osnovu te odluke koja je objavljena u Službenom listu Opštine, potpisan je Ugovor o dugoročnom kreditu sa NLB Montenegrobankom iz Podgorice - saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Lazara Rađenovića. Oni tvrde da je novcem od kredita kupljena oprema za izgradnju Akva parka proizvođača “Action Park Multiforma Grupo S.L.”, iz Španije.

Prema informacijama “Vijesti”, firma Akva park duguje Luci Bar 154.000 eura na ime ležarine za period do 2009.

“Opština je iskoristila svoje pravo da raskine ugovor o višegodišnjem zakupu katastarske parcele potpisanog sa “Numerico Trading Limited”, i zadrži sva stečena prava po osnovu ugovora o kupovini opreme, zadrži opremu, projektnu dokumentaciju kao i pravo na realizaciju ovog projekta. Navedena oprema je isporučena i skladištena je u Luci Bar, tačnije AD Kontejnerski terminali i generalni tereti, i nalazi se u 37 kontejnera - saopštili su iz Rađenovićevog kabineta i kategorični su da su taj posao uradili u skladu sa zakonom.

Prema informacijama “Vijesti”, firma Akva park duguje Luci Bar 154.000 eura na ime ležarine za period do 2009.

U međuvremenu došlo je do razdvajanja te barske kompanije pa je skladištenje prešlo u ruke firme Kontejnerski terminali, kojoj Akva park duguje za posljednje dvije godine nekoliko desetina hiljada eura na ime ležarine.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz te firme, ona ima pravo da naplati svoja potraživanja i tako što može da zaplijeni robu koja je kod njih uskladištena.

Milovac: Zarobljeni interesima jedne porodice

Zamjenik direktora u MANS-a Dejan Milovac, rekao je “Vijestima” da oni posjeduju dokumentaciju koja nedvosmisleno dokazuje da su Marović i pokojni Dragan Bećirović zajedno većinski vlasnici preduzeća “Numerico Limited”.

"Krivična prijava će biti podnijeta jer je Opština garantovala kredit firmi o kojoj ne znaju ništa osim da je “renomirana” a koji treba da vrate građani. To još jednom potvrđuje da je Opština Budva zarobljena interesima jedne porodice - Marović. I nema boljeg dokaza od toga da građani moraju od svojih para da vraćaju kredit a da ih je na to prisililo opštinsko rukovodstvo", kazao je Milovac.

Galerija

Bonus video: