Vučinić: Praznik rada je samo slobodan dan za odabrane

"Ponovo smo na početku da se borimo za elementarna radnička prava kao što su osmočasovno radno vrijeme i godišnji odmor zbog čega se i 1.maj obilježava"
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2018. 17:27h

Uz zvuke Internacionale, ali i pjesmu "Beogradskog sindikata" – "Sistem te laže", parole i tradicionalno skandiranje "Milo lopove", Radnička partija (RP) je protestnom šetnjom od sjedišta te partije u Nikšiću, ulicama grada, do Spomenika palim borcima spod Trebjese, gdje je održan skup, obilježila Prvi maj – Međunarodni praznik rada, ali i Dan RP pod sloganom "Dva eura dnevno, zar je to život".

"Ovdje se kod ovog spomenika obistinjuju riječi da svaka revolucija jede svoju djecu jer su sve tekovine revolucije, izgradnje i razvoja države i društva, koja su bila naša zajednička dobra, pokradena i prešla u privatno vlasništvo, a narod osuđen da preživljava sa dva eura dnevno", poručio je Janko Vučinić, predsjednik RP.

Prema njegovim riječima Prvi maj je zaboravljeni praznik i predstavlja samo "slobodan dan za službenike u državnoj administraciji i ustanovama, a za radnike u privatnom sektoru to je običan radni dan i suva dnevnica bez prazničnog uvećanja od 250 odsto, koje im je unaprijed ukradeno".

"Ponovo smo na početku da se borimo za elementarna radnička prava kao što su osmočasovno radno vrijeme i godišnji odmor zbog čega se i 1.maj obilježava. Kao da su ovi koji su nas pokrali i koji vladaju uspjeli da vrate točak istorije nazad i ostave nas bez imovine i bez ikavih prava,prava na dostojanstven život,prava na rad, pravo na ekonomsku i socijalnu sigurnost", kazao je Vučinić.

Oni koji su na vlasti u Crnoj Gori, prema riječima Vučinića, uzimaju od najsiromašnijih i najnemoćnijih i ne prestaju da sebi pune džepove i izmišljaju nove privilegije, pa ćemo tako, kako reče, uskoro imati i dva predsjednika, jednog počasnog i jednog redovnog.

"Ovaj počasni će valjda biti i dalje za saučešća i čestitke, jer za svojeg mandata je samo to i radio i ponekad otpjevao sevdalinku, a ovaj novi a stari koji je ponovo pokrao izbore već je počeo da mijenja zakone i hoće svu vlast da prigrabi kao apsolutni vladar“, kazao je predsjednik RP i dodao da Milo Đukanović nikada za one koji moraju da žive sa dva eura dnevno neće biti predsjednik.

Skup je bio prilika i da se Vučinić osvrne na političku scenu i na (ne)jedinstvo opozicije.

"Jedinstvo opozicije ne odgovara onima koji su sami sebe prozvali građanskom opozicijom, mislim na Demokrate ,URU ,SDP i ostale. Ne odgovara im, jer njihov cilj nije da smijene Mila Đukanovića i DPS nego da ga zamijene u sedlu jahača nad crnogorskim narodom jer misle da mogu biti servilniji američkoj ambasadorki i bolji poslušnici i izdajnici od Mila Đukanovića, što je nemoguće, sa ciljem da odvedu Crnu Goru na mjesto kome gdje ona nikad nije pripadala i gdje nikada ne može otići“, poručio je Vučinić.

Uputio je podršku radnicima nikšićke Željezare i kazao da je danas tamo da bi uradio isto što i 2010. kada je sa radnicima ušao u kancelarije direktora i „istjerao ih iz fabrike“. Poruku podrške uputio je i mješatanima Bukovice koji ne daju da se izgradi minihidroelektarana na istoimenoj rijeci, kao i majkama sa troje i više djece koje su ostale bez stečenih naknada.

Prije početka skupa delegacija Radničke partije položila je cvijeće ispred Spomenika palim borcima, da bi nakon skupa prvomajsko druženje bilo nastavljeno uz piće i roštilj sa željom, kako je kazao Vučinoć, da se makar na trenutak prisjete ranijih prvomajskih uranaka.

Galerija

Bonus video: