EPCG traži odobrenje da poveća cijenu struje do kraja godine

Iz Elektroprivrede zahtjev za rast tarifa pravdaju povećanjem troškova koje ne može kontrolisati – uvozom struje i većom nabavkom uglja od planirane
98 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2011. 19:50h

Elektroprivreda Crne Gore tražila je danas da joj Regulatorna agencija za energetiku odobri poskupljenje struje. Iz EPCG je saopšteno da su predali zahtjev RAE za korekciju cijena, koje se primjenjuju od aprila ove godine.

Agencija u roku od 30 dana treba da usvoji odluku o novim cijenama, koje će najvjerovatnije biti korigovane u korist EPCG. To znači da bi do 18. decembra moglo doći do promjene cijena.

Iz Elektroprivrede zahtjev za rast tarifa pravdaju povećanjem troškova koje ne može kontrolisati – uvozom struje i većom nabavkom uglja od planirane.

Cijene za domaćinstva od aprila su niže 2,7 odsto, što znači da 7,2 centa košta kilovat-sat energije, odnosno 8,4 centa sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Većem dijelu preduzeća iz takozvane male privrede i dijelu škola i bolnica struja je značajno pojeftinila i gotovo izjednačena sa ovom koju plaćaju domaćinstva.

„Shodno zakonskim pravilima, energetsko preduzeće može tražiti od RAE izmjenu regulatorno dozvoljenog prihoda prije isteka roka za cijene i tarife za tekuću godinu, ukoliko tokom njihove primjene odobrenih tarifa, nepredviđene okolnosti dovedu do odstupanja prihoda pet odsto. To se desilo EPCG“, saopšteno je iz kompanije.

Troškovi energetskih kompanija EPCG i Elektroprenos od 220 miliona eura, potrošači pokrivaju kroz aktuelne račune za struju.

Iz Elektroprivrede su objasnili da je zbog nepovoljne hidrometeorološke situacije i drastičnog smanjenja proizvodnje struje iz hidroelektrana došlo do znatno većeg uvoza električne energije.

Napomenuli su da je slično loše stanje i u regionu, a povećani uvoz pratilo je i značajni skok cijena na međunarodom energetskom tržištu, u odnosu na one koje je odobrio RAE od aprila ove godine do istog mjeseca 2012.

„Zbog faktora na koje nije mogla uticati, EPCG se našla u veoma teškoj ekonomskoj i finasijskoj sitaciji koja otežava svakodnevno funcionisanje kompanije. To može uticati na kvalitet isporučene električne energije i funkcionisanje cjelokupnog elektroenergetskog sistema Crne Gore“, obavijestili su iz EPCG.

REA će u propisnom roku odlučiti o zahtjevu

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) dobila je zahtjev Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za izmjenu regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena a odluku će, kako je saopšteno iz RAE, donijeti u propisnom roku.

U zahtjevu EPCG se navodi da je ostupljeno od regulatorno dozvoljenog prihoda u iznosu od 10,5 miliona eura u odnosu na odobreni iznos.

"Zahtjev za izmjenu Regulatorno dozvoljenog prihoda, u skladu s pravilima Agencije, biće objavlje na internet stranici 21. novembra", navodi se u saopštenju.

Bonus video: