Gubici preduzeća "Gorica" oko 350 hiljada eura

Radnici smatraju da je imovina preduzeća obezvrijeđena, račun firme je već deset godina u blokadi, a ne uplaćuje im se ni zdravstveno i socijalno osiguranje
0 komentar(a)
Gorica protest, Foto: Vesko Belojević
Gorica protest, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.11.2011. 16:13h

Akcionari građevinskog preduzeća Gorica, usvojili su na Skupštini završni račun za prethodnu godinu, prema kojem su gubici firme iznosili oko 350.000 eura.

Predstavnik bivših radnika, Ljubomir Vujačić kazao je agenciji Mina-business da su akumulirani gubici preduzeća oko 9,5 miliona eura, a njegova vrijednost oko 10,5 miliona eura.

"Gubici su dostigli procjenu firme", ocijenio je Vujačić i rekao da je danas izabran i novi Bord direktora čiji je predsjednik ponovo Teofana Vuković.

Vujačić je kazao da radnici na sjednici nijesu vidjeli predstavnike fondova, koji posjeduju akcije Gorice.

Poslovodstvo je dužno da radnicima do kraja ovog mjeseca isplati zaostala dugovanja, a oni, pored toga traže i isplatu otpremnina u iznosu od po 500 eura za svaku godinu radnog staža od 2003. i izradu socijalnog programa

Radnici smatraju da je imovina preduzeća obezvrijeđena, račun firme je već deset godina u blokadi, a ne uplaćuje im se ni zdravstveno i socijalno osiguranje.

U radnom odnosu su ostala 42 radnika, koji su jako nezadovoljni jer od 2003. ne primaju lične dohotke, a nijesu im uplaćivani ni doprinosi.

Grupa radnika je sredinom septembra inicirala pokretanje stečajnog postupka jer posljednje sudske odluke nijesu ispoštovane.

Prva grupa radnika koja je tužila poslodavca, njih 42, koji su tehnološkim viškom proglašeni 2004. godine, očekuje naplatu 93.600 eura, dok drugom dijelu, od 120 radnika treba da bude isplaćeno 896.000 eura.

Krajem novembra ističe rok za sudsko poravnanje grupi od 42 radnika koju zastupa advokatska kancelarija Jocović, dok je druga grupa isplatu po sudskim presudama očekivala još sredinom avgusta.

Iz preduzeća je 2003. otišlo oko 300 radnika, dok je u njemu ostalo da radi četrdesetak. I jedni i drugi su pokrenuli tužbu protiv poslodavca, a pravosnažne sudske odluke su dobili u februaru ove godine.

Prema tim odlukama, poslovodstvo je dužno da radnicima do kraja ovog mjeseca isplati zaostala dugovanja, a oni, pored toga traže i isplatu otpremnina u iznosu od po 500 eura za svaku godinu radnog staža od 2003. i izradu socijalnog programa.

Bonus video: