Arapi bi da pokrenu četvrtu mobilnu mrežu u Crnoj Gori

Crna Gora ima 600.000 stanovnika i 1,2 miliona mobilnih priključaka i teško je reći ima li prostora za četvrtog igrača, pored m:tela, Telenora i T-Mobilea
64 pregleda 0 komentar(a)
Saudi Telekom, Foto: Stc.com.sa
Saudi Telekom, Foto: Stc.com.sa
Ažurirano: 16.11.2011. 16:56h

Najveći bliskoistočni operater mobilne telefonije Saudi Telecom otkupila je tendersku dokumentaciju na tekućem tenderu za izbor četvrtog mobilnog operatora u Crnoj Gori, čime ulazi u trku za ulaz na vrlo dinamično telekomunikaciono tržište.

Zagrebački Poslovni dnevnik prenosi da Arapi namjeravaju da uđu na crnogorsko tržište kako bi joj se otvorila vrata Balkana.

Dnevnik tvrdi da je tender raspisan upravo na inicijativu jedne od ćerki firmi Saudi Telekoma, koji bilježi godišnji prihod od 13,8 milijardi dolara.

Za Saudijce to nije ulaznica samo na crnogorsko tržište već za cio Balkan na kojem trenutno dominiraju Dojče i Telekom Austria.

Arapski operater navodno želi uložiti 100 miliona eura te zbog visoke profitabilnosti mobilnog tržišta, iznad 200 miliona eura godišnje, očekuje povrat ulaganja u nekoliko godina

Na Balkan navodno ulazi preko Makis Communicationsa, ćerke firme iz Malezije koja u Maleziji, Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Kurdistanu ima više od 20 miliona korisnika.

Arapska kompanija, uz to, kroz svoje je ćerke firme većinski vlasnik najvećeg turskog operatera Turk Telekoma koji u svom izvještaju za 2010. takođe naglašava želju da postane regionalni igrač.

Član saveta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost Crne Gore Branko Kovijanić kaže da će javni konkurs za 2G i 3G licence, u kojem se od novog operatera traži naknada od 1,3 miliona evra, biti zaključen 15. decembar

"Za sada znamo da je kompanija Mobile Intelligence Solutions, članica Saudi Telecom grupe, preuzela dokumentaciju sa konkursa. Da li je to učinio još neko ne znam, ali se govorilo da interesa ima više", kaže Kovijanić.

Prema informacijama iz branše, novi globalni telekom igrač dobro je tempirao trenutak ulaska u region, jer sve države traže nove investitore i to posebno u telekomunikacije.

U tom je smislu, dodaju, prvi put otvorena mogućnost da se u Hrvatskoj pojavi četvrti mobilni operater, na što je najviše uticala istraga zbog sumnje u kartelsko udruživanje HT-a, Vipneta i Tele2.

Kovijanić kaže da im je saudijska kompanija Mobile Intelligence Solutions prije četiri mjeseca zvanično izrazila interes nakon čega su zakonski bili obavezni raspisati konkurs.

"Crna Gora ima 600.000 stanovnika i 1,2 miliona mobilnih priključaka i teško je reći ima li prostora za četvrtog igrača, pored m:tela, Telenora i T-Mobilea, ali da ste me prije tri godine pitali ima li prostora za trećeg igrača, rekao bi da nema", ističe Kovijanić i dodaje da je jasno da je ulazak tog novog igrača bio pun pogodak i da je tržišna utakmica znatno bolja.

Arapski operater navodno želi uložiti 100 miliona eura te zbog visoke profitabilnosti mobilnog tržišta, iznad 200 miliona eura godišnje, očekuje povrat ulaganja u nekoliko godina.

Bonus video: