Riješiti problem snabijevanja KAP-a strujom

Lukšić i Ravaneli su konstatovali složenu finansijsku situaciju u EPCG i u tom kontekstu razmatrana su rješenja u cilju obezbjeđenja stabilne elektro-energetske situacije u zemlji
0 komentar(a)
Renato Ravaneli Milorad Katnić Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Renato Ravaneli Milorad Katnić Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.11.2011. 19:38h

Trenutni model snabdijevanja Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) električnom energijom je neodrživ i taj problem mora biti što prije riješen, ocijenjeno je na sastanku premijera Igora Lukšića sa generalnim direktorom italijanske kompanije A2A, Renatom Ravanelijem.

Kako je saopšteno iz Vlade, oni su razgovarali o aktuelnoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Navodi se da su Lukšić i Ravaneli posebno ukazali na probleme vezane za snabdjevanje KAP-a električnom energijom i na neodrživost sadašnjeg modela.

"Te u tom smislu, uz puno razumijevanje potreba i Elektroprivrede i KAP-a i neophodnost njihovog hitnog rješavanja u cilju obezbjeđenja stabilnosti crnogorske ekonomije", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se, kako se dodaje, saglasili da regulatorni okvir u toj oblasti mora obezbjediti srednjoročnu predvidljivost i mehanizme fleksibilnosti u slučaju poremećaja na tržištu, kao i uslove za održivost i razvoj energetskog sistema Crne Gore.

"Na taj način stvaraju se preduslovi za otvaranje novih radnih mjesta i generiše značajan investicioni ciklus", precizira se u saopštenju.

Navodi se da su Lukšić i Ravaneli konstatovali složenu finansijsku situaciju u EPCG i dodaje da su tom kontekstu razmatrana rješenja u cilju obezbjeđenja stabilne elektro-energetske situacije u zemlji.

Oni su razgovarali i o faktorima koji nepovoljno utiču na poslovanje EPCG, odnosno uticaju rasta uvoznih cijena, neurednom plaćanju dugova, kao i visini tarifa električne energije.

"Lukšić je ukazao na spremnost crnogorske Vlade da u predstojećem periodu sprovede mjere na njihovom prevazilaženju, prije svega u dijelu koji se tiče dugova javnog sektora na državnom i lokalnom nivou, i obezbjeđenju uslova za stabilno poslovanje ove crnogorske kompanije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: