Stečaj kao spas za zaposlene u "Novom prvoborcu"

Neka sud radi svoj posao, a mi smo tu da pružimo svu neophodnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, poručio je nekadašnji predsjednik sindikalne organizacije firme Zahid Hodžić
0 komentar(a)
Radnici Prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Radnici Prvoborac, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.11.2011. 20:13h

Herceg Novi - Nakon radničkih štrajkova, blokade računa, krivičnih prijava zaposlenih protiv rukovodstva firme, u AD “Novi prvoborac” uveden je stečaj, što zaposleni smatraju jedinim načinom da ostvare svoja potraživanja.

Stečaj je uveden na predlog radnika povjerioca Milenka Goranovića, kome firma nije isplatila dug na ime povrede na radu od oko 34.000 eura. Goranović ima izvršno rješenje, pravosnažno, koje je pokušao da naplati u redovnom postupku. Tim rješenjem je, između ostalog, izvršena i blokada žiro-računa “Novog prvoborca”.

“Smatramo da je stečaj jedini način da napokon ostvarimo svoja potraživanja od poslodavca. Skoro tri godine traje agonija u kojoj poslodavac uporno ignoriše naše zahtjeve, iako smo imali i sudske presude u našu korist”, kazao je radnik Zahid Hodžić.

“Novi prvoborac” nastao je 2000. godine, tako što je 60 odsto najvećih povjerilaca građevinskog preduzeća “Prvoborac”, koje je bilo u stečaju, pretvorilo svoja potraživanja u osnivački ulog

On očekuje da će i dio radnika koji imaju pravo na beneficiran radni staž uspjeti da kompletiraju dokumentaciju i predaju je Fondu PIO u zakonskom roku - do Nove godine, kako bi mogli da ostvare penziju.

“Neka sud radi svoj posao, a mi smo tu da pružimo svu neophodnu pomoć u prikupljanju dokumentacije”, poručio je Hodžić.

Đuro Ćetković, koji je u firmi radio od 2005. godine kao član menadžmenta, istakao je da je lično zadovoljan uvođenjem stečaja, “jer je napokon došlo vrijeme da državne institucije, preko suda, prekinu agoniju i radnje za koje smatra da su bile uperene protiv interesa firme, nekada poznate i uspješne”.

Poslodavcu rok od 20 dana

Zakonom je predviđeno da danom otvaranja stečaja prestaje radni odnos svim zaposlenima. U subotu je 19 zaposlenih trebalo da dobije radne knjižice i da se prijavi na Biro rada, ili, što neki pokušavaju, ostvari pravo na penziju.

Preostaje da se utvrdi i kolika su potraživanja “Novog prvoborca”. Sada je račun blokiran na 2,3 miliona eura

“Poslodavac ima rok od 20 dana od otvaranja stečajnog postupka (10. novembar) da sudu dostavi svoju namjeru da reorganizuje firmu. U tom slučaju, plan reorganizacije se razmatra na posebnom ročištu pred Privrednim sudom, na kojem povjerioci moraju da se izjasne da li prihvataju plan reorganizacije koji mora biti donesen u roku od pola godine. Ukoliko se potvrdi plan, stečajni postupak se zaključuje i nastavlja se reorganizacija stečajnog dužnika. Drugi oblik je, uslovno rečeno, klasičan stečaj koji podrazumijeva nešto što se zove bankrot firme – prodaja imovine i izmirenje povjerilaca”, pojasnio je Jovović.

Jovoviću predstoji najvažniji, ali i najmukotrpniji posao - utvrđivanje stečajne mase i njeno obezbjeđenje. Prema ranijim procjenama, vrijednost imovine “Novog prvoborca”, koju ima u nekoliko crnogorskih opština, je oko deset miliona eura. Na jednoj od konferencija za novinare, predstavnik vlasnika je naveo da “Novi prvoborac” ima još deset miliona neuknjižene imovine.

Preostaje da se utvrdi i kolika su potraživanja “Novog prvoborca”. Sada je račun blokiran na 2,3 miliona eura.

Strah da se ne ponovi 1994.

Mirko Kočanović, koji je od 1979. godine zaposlen kao profesionalni vozač, najprije u GP “Prvoborac”, a od 2000. godine u “Novom prvoborcu”, među prvima je dobio otkaz prije tri godine.

Kočanović kaže da još nije naplatio svoje potraživanje od oko 2.000 eura iz prvog stečaja. “Strah me je da i ovaj stečaj ne prođe kao onaj 1994. godine, koji je trajao 15 godina”, sumnjičav je Kočanović.

Stečaj u GP “Novi prvoborac”, pokrenut 1994. godine, koji je trajao 15 godina, nikada nije završen, jer nijesu isplaćeni svi povjerioci. Pravnici upozoravaju da nije bilo moguće osnovati novu firmu dok se ne završi stečaj. J

Još prije pet godina advokat Nikola Martinović, tada opunomoćenik preduzeća za izgradnju Podgorice, koje je jedno od povjerilaca hercegnovske firme, upozorio je da rješenje o završenom stečajnom postupku nije punovažno.

“Novi prvoborac” nastao je 2000. godine, tako što je 60 odsto najvećih povjerilaca građevinskog preduzeća “Prvoborac”, koje je bilo u stečaju, pretvorilo svoja potraživanja u osnivački ulog.

Tako stvorena firma preuzela je svu imovinu nekadašnjeg GP “Prvoborac”, kao i sva prava i obaveze koje iz toga proističu. AD “Prvoborac” je preuzeo i potraživanja 1.700 povjerilaca koji nijesu pristali da budu akcionari u novoj firmi.

Bonus video: