Keković savjetuje Vladi: Bolje vam je da povećate plate

USS, kako je rekao, ima razumijevanja za Lukšićevu Vladu jer znaju da su sada dospjele na naplatu sve promašene privatizacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2011. 09:20h

Priča o urušavanju sistema ukoliko se minimalno povećaju zarade zaposlenima u javnom sektoru je pregovaračka politika Vlade. Ministrima bi bilo mnogo lagodnije da u ovom trenutku ne ulažu napor u nalaženje prostora za uštede iz budžeta, ali to će morati da urade jer su svojom politikom građane doveli na rub egzistencije – kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USS) Srđa Keković dodajući da je nevjerovatno da što više ulazimo u 21. vijek sve slabije živimo.

On je u razgovoru za “Vijesti” rekao da nema opravdanog razloga da se zaposleni u Crnoj Gori nalaze na nivou standarda koji je na samom evropskom dnu, što je posljedica uništene privrede, promašene privatizacije i poklanjanja društvene imovine “investitorima” koji dođu da investiraju “pa umjesto da oni daju novac, mi ulažemo u njih”.

"Priča Ministarstva finansija, pa i premijera Igora Lukšića, neodrživa je jer znaju da će zaposleni ovaj put istrajati u svojim opravdanim zahtjevima. Bolje je da im izađu u susret nego da dođe do eskalacije i tada bi i ti minimalistički zahtjevi bili zaboravljeni. Sad imamo štrajkove u sudstvu i zdravstvu, a i zaposleni na Univerzitetu i u prosvjeti traže veće plate. Prema našoj procjeni u pitanju je 40 miliona eura na godišnjem nivou i mislimo da to nije stavka koja se ne bi mogla naći, a to bi bilo linearno povećanje od svega 10 odsto", kazao je Keković.

Lukšiću došlo na naplatu 20 godina loše politike

USS, kako je rekao, ima razumijevanja za Lukšićevu Vladu jer znaju da su sada dospjele na naplatu sve promašene privatizacije proteklih 20 godina. Pozdravljaju i racionalizaciju trošenja budžeta, ali smatraju da za uštede ima još dosta prostora.

"Vlada još ne može da odgovori izazovu koji je pred njom, ali društveni proizvod se mora dijeliti na ravnomjerne djelove. Ne na način što se ogroman dio kolača slije u džepove par procenata ljudi, a svi ostali da dijelimo mrvice. Mora se više truda uložiti da bi se ostvarilo ono što piše u Ustavu - da Crna Gora bude država socijalne pravde ", smatra Keković i dodaje da nema prostora za zadovoljstvo dok u državi imamo 30 ili više odsto siromašnih građana ili onih koji žive na ivici siromaštva i to prema podacima iz 2009. godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: